Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού: Τα νέα ποσοστά κρατήσεων και εισφορών

Τα ποσοστά κρατήσεων και εισφορών υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας του ΜΤΝ καθορίζονται σε σχετικό έγγραφο του Φορέα.

Όπως τονίζεται η πάγια κράτηση είναι 3,4% επί του εκάστοτε βασικού μισθού των ναυτικών (μετόχων) του ταμείου. Η κράτηση διαφοράς προαγωγής διαφοροποιείται από το εάν ο ασφαλισμένος ανεβαίνει μισθολογικό κλιμάκιο ή αναλαμβάνει διοικητική θέση. Επίσης, υπάρχει και μια κράτηση (3,2%) που διενεργείται για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα του ασφαλισμένου. Για το τρίτο τέκνο

είναι 2,7% και περιορίζεται στο 2% για κάθε επόμενο τέκνο. Ειδικά για την εγγραφή των τέκνων στο μητρώο του Ταμείου, υπάρχει κράτηση 4%. Για τον ειδικό κλάδο οικονομικής ενίσχυσης μερισματούχων του ΜΤΝ προβλέπεται κράτηση 0,85% επί του εκάστοτε βασικού μισθού. Πρόσθετες κρατήσεις (0,3%) θα προκύψουν για τον Ειδικό Λογαριασμό Πρόνοιας Ναυτικού του ΜΤΝ και (0,25%) υπέρ της ανέγερσης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Όλες αυτές οι κρατήσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1.1.17. Πιο αναλυτικά, η απόφαση ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1 Πάγια κράτηση υπέρ του Μ.Τ.Ν.

Η πάγια μηνιαία κράτηση του άρθρου 41 του π.δ. της 21/31 Οκτ 1932 (Α' 387) υπέρ του Μ.Τ.Ν. επί των αποδοχών των εν ενεργεία μετόχων διενεργείται σε ποσοστό 3,4 % επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού.

Άρθρο 2 Κράτηση διαφοράς προαγωγής υπέρ του Μ.Τ.Ν.

Η κράτηση του άρθρου 42 του π.δ. της 21/31.10.1932 επί των αποδοχών των εν ενεργεία μετόχων καθορίζεται ως εξής: α. Σε κάθε μισθολογική εξέλιξη των εν ενεργεία μετόχων σε οποιοδήποτε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο διενεργείται εφάπαξ μηνιαία κράτηση υπέρ του Ταμείου ίση με τη διαφορά του βασικού μισθού των δύο κλιμακίων.

β. Για τους μετόχους που εντάσσονται στους διοικητικούς βαθμούς της κατηγορίας τους με αρχική ονομασία ή κατάταξη διενεργείται εφάπαξ μηνιαία κράτηση υπολογιζόμενη σε ποσοστό 10% επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο κατατάσσονται ως εκ της αρχικής ονομασίας ή κατάταξης. Άρθρο 3 Κράτηση για το Βοήθημα Οικογενειακής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας υπέρ του Μ.Τ.Ν.

1. Η μηνιαία κράτηση που διενεργείται υποχρεωτικά υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού για την καταβολή του βοηθήματος δημιουργίας οικογενειακής ή επαγγελματικής αυτοτέλειας των τέκνων των εν ενεργεία μετόχων του Ταμείου σύμφωνα με την περιπτ. α΄ της παρ. 3 του άρθρου 3 της υπ'αριθμ. Φ.871.1/27/11-01-1985 κοινής απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 359), ανέρχεται σε ποσοστό 3,2 % για κάθε ένα από τα δύο πρώτα εγγεγραμμένα τέκνα, 2,7 % για το τρίτο τέκνο και 2% για κάθε επόμενο τέκνο επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού.

2. Η κράτηση της παρ.1 του άρθρου 3 της κοινής απόφασης της προηγούμενης παραγράφου για την εγγραφή των τέκνων των εν ενεργεία μετόχων στα Μητρώα του Ταμείου ανέρχεται σε ποσοστό 4% επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο οι εν ενεργεία μέτοχοι είναι καταταγμένοι κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης εγγραφής.

Άρθρο 4 Εισφορές υπέρ του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Μ.Τ.Ν

Η μηνιαία εισφορά η οποία διενεργείται υπέρ του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων M.T.N. (E.K.O.E.M.N.) σύμφωνα με την περιπτ. α' της παρ.2 του άρθρου 31 του ν. 2913/2001 (Α΄ 102) ορίζεται σε ποσοστό 0,85 % επί του εκάστοτε βασικού μισθού των εν ενεργεία μετόχων του Ταμείου. Άρθρο 5 Κράτηση υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προνοίας Ναυτικού του Μ.Τ.Ν

Η πάγια μηνιαία κράτηση η οποία διενεργείται υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προνοίας Ναυτικού του Μ.Τ.Ν επί των αποδοχών των ασφαλισμένων σε αυτό, σύμφωνα με την περιπτ. α' της παρ.1 του άρθρου 6 του ν.δ. 2997/1954 (Α΄ 210), ορίζεται σε ποσοστό 0,3 % επί του βασικού τους μισθού.

Άρθρο 6 Κράτηση του άρθρου 7 του ν. 994/1949

Η κράτηση που διενεργείται επί των αποδοχών των εν ενεργεία μετόχων του Μ.Τ. Ν για τους σκοπούς ανέγερσης του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 994/1949 (Α΄ 136) ορίζεται σε ποσοστό 0,25% επί του εκάστοτε βασικού τους μισθού.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 01.01.2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα