Μαζικές περικοπές στα δρομολόγια των τρόλεϊ: 47 βάρδιες λιγότερες, προβλήματα και στα λεωφορεία

Το 2020 έφερε μαζικές περικοπές δρομολογίων των τρόλεϊ. Από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου- παρά τις διαβεβαιώσεις αρμοδίων ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση- οι βάρδιες περικόπηκαν από 342 σε 295, με συνέπεια να γίνονται λιγότερα δρομολόγια, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.  

Στην πραγματικότητα, οι περικοπές ανά ημέρα είναι μεγαλύτερες, αν ληφθεί υπόψη ότι σπανίως εκτελείται το σύνολο των προγραμματισμένων δρομολογίων, ενώ πλέον κόπηκαν και 47 βάρδιες, μείωση της τάξεως του 14%. Αυτό, μεταφράζεται σε 4-10 λεπτά επιπλέον χρόνο αναμονής στη στάση τις ώρες αιχμής, σύμφωνα

με την Ανεξάρτητη Παρέμβαση ΕΘΕΛ ΟΑΣΑ.

Όσο για τα δρομολόγια το σαββατοκύριακο, η μείωση μεταφράζεται σε τουλάχιστον μισή ώρα αναμονής για το επιβατικό κοινό.   

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι για μια ακόμα φορά, αντί για αύξηση των οχημάτων και των δρομολογίων νέα μείωση στο συγκοινωνιακό έργο» σημειώνει στο «Έθνος» ο Αποστόλης Κασιμέρης εργαζόμενος στις ΟΣΥ και μέλος της Ανεξάρτητης Παρέμβασης ΕΘΕΛ ΟΑΣΑ, ο οποίος ενημερώνει για τα στοιχεία. Και προσθέτει: «Η μείωση στις βάρδιες στα οδικά μέσα φτάνει σε ποσοστό το 14% και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Σε χρόνο αναμονής στη στάση τις ώρες αιχμής αυτό μεταφράζεται σε 4 -10 λεπτά επιπλέον. Στα δρομολόγια του Σαββατοκύριακου η μείωση αυτή μεταφράζεται σε μισή ώρα και πάνω».

Πρόβλημα υπάρχει όμως και σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία, καθώς τουλάχιστον το 10% των προγραμματισμένων βαρδιών καλύπτονται με δεδουλευμένα ρεπό, με αντίτιμο τη σοβαρή αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Ακόμη και στα δρομολόγια που εκτελούνται υπάρχει ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό, αφού σε ορισμένες διαδρομές- που παραδοσιακά εξυπηρετούνταν με αρθρωτά λεωφορεία λόγω φόρτου- πλέον δρομολογούνται μικρότερα οχήματα, με συνέπεια να δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα τις ώρες αιχμής.

Αρκεί να σημειωθεί ότι αυτήν την εβδομάδα, λόγω βλαβών, δρομολόγια εκτέλεσαν μόνο τα 115 από τα 242 αρθρωτά λεωφορεία, με αποτέλεσμα γραμμές όπως η 170 Ελληνικό- Βάρκιζα που εξυπηρετείται με πέντε μεγάλα οχήματα, τη Δευτέρα (20/1) να μην έχει ούτε ένα.

Σε τρεις μήνες αναμένεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού- μετά την ακύρωση του προηγούμενου- για την αγορά λεωφορείων.

Η παραλαβή των οχημάτων θα ξεκινήσει σε 1,5 χρόνο, ενώ συνολικά θα αποκτηθούν 700-800 λεωφορεία- σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών- και υπάρχει σκέψη για μίσθωση οχημάτων με leasing

Keywords
Τυχαία Θέματα