Κουβέλης: "Ανοίγει η όρεξη κάποιων για δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας"

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τις βλέψεις της Τουρκίας, τα σενάρια για δημιουργία "Μεγάλης Αλβανίας και τον Πάνο Καμμένο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι κατά

την εκτίμησή του "η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο, πολύ περισσότερο, τη σύρραξη με την Ελλάδα", προσέθεσε όμως ότι ένταση μπορεί να προκύψει από "τυχαία γεγονότα" όπως αεροπορικές αναχαιτίσεις.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο υπουργός σχολίασε ακόμη ότι η Τουρκία προκαλεί εντάσεις λόγω της Κυπριακής ΑΟΖ, για την οποία έχει βλέψεις "σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεκδίκησης ανακαθορισμού των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή".

Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας, τη χαρακτηρίζει σταθερή και ψύχραιμη. "Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση της έντασης, (η Ελλάδα) είναι αποφασισμένη και ικανή βέβαια να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της".

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας σχολίασε ότι "εκτίθεται και αποδυναμώνει την εξωτερική πολιτική της με τις εντάσεις που προκαλεί".

"Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι σαφή και οριοθετημένα από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο"

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

"Απλό διασυνοριακό περιστατικό" χαρακτήρισε τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρικές αρχές, που "θα μπορούσε να επιλυθεί με μια απλή συνεννόηση".

"Η Τουρκία ενέταξε στις εντάσεις των σχέσεών της με τη χώρα μας και το παρέπεμψε στο τουρκικό δικαστήριο."

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνει δε ότι η Τουρκία χρονοτριβεί, επικαλούμενη δικαστικές διαδικασίες, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προς όλες τις κατευθύνσεις. Όσον αφορά τη στάση του ΝΑΤΟ, σχολιάζει ότι "η δήλωση και η προτροπή του ΝΑΤΟ ότι το όλο θέμα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βαραίνει προφανώς την Τουρκία και όχι την Ελλάδα", προσθέτοντας "και η Τουρκία, νομίζω ότι αντιλαμβάνεται το βάρος αυτής της προτροπής στις σχέσεις της και με το ΝΑΤΟ".

Για πΓΔΜ και "Μεγάλη Αλβανία"

Συμφέρουσα για την Ελλάδα θα είναι η επίλυση του "λεγόμενου Μακεδονικού ζητήματος" με "προϋποθέσεις που αφορούν τους αλυτρωτισμούς, την εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία, με χρήση έναντι όλων".

"Μια διεθνής συνθήκη με καταγεγραμμένες τις δεσμεύσεις σχετικά με τον αλυτρωτισμό, στις πολλές εκφάνσεις του, την αμφισβήτηση των συνόρων, την ονομασία, υπερισχύει του υπάρχοντος ή μελλοντικού Συντάγματος. Βέβαια η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η εναρμόνισή του με τους όρους της διεθνούς συνθήκης θα αποτελεί υποχρέωσή της έναντι του διεθνούς δικαίου."

Η μη λύση του προβλήματος δίνει τροφή για επεκτατικού χαρακτήρα επιλογές της Τουρκίας, προσέθεσε, η οποία δείχνει ενδιαφέρον για τους τουρκικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Πολύ σοβαρά υπόψη πρέπει να λάβουμε, τονίζει ο κ. Κουβέλης, την "αναδεικνυόμενη διάθεση για τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας'

"Την θέση μου αυτή δεν τη συναρτώ ούτε την εξαρτώ από τη θέση των ΑΝΕΛ. Θα αποτελούσε όμως σπουδή η εκτίμηση, έστω και ως υπόθεση εργασίας, να θεωρηθεί ότι οι ΑΝΕΛ, στο επιθυμητό ενδεχόμενο συμφωνίας Ελλάδας - ΠΓΔΜ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση" προσθέτει.

Για Πάνο Καμμένο

"Με τον κ. Καμμένο συνεργαζόμαστε για να υπηρετηθεί το θετικό αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου. Εργαζόμαστε για το ωφέλιμο για τη χώρα στον τομέα ευθύνης μας, ανεξάρτητα από τη διαφορετική θέση που έχουμε στο ζήτημα του Μακεδονικού. Πράγματι ο κάθε αναπληρωτής υπουργός στον πρωθυπουργό θεσμικά αναφέρεται."

Keywords
Τυχαία Θέματα