Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 40 εκ τα κρούσματα παγκοσμίως, εκατοντάδες νεκροί στη Λατινική Αμερική

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 παγκοσμίως ξεπέρασαν σήμερα τα 40 εκατομμύρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στη Βραζιλία ο κορονοϊός έχει σκορπίσει το θάνατο με την τελευταία καταμέτρηση να δείχνει ότι οι νεκροί φτάνουν τους 153.905. Σε κάθε περίπτωση πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19. Ο δείκτης θνητότητας κυμαίνεται γύρω στο 2,8%.Πού εντοπίζονται οι περισσότερες καταγραφές κρουσμάτων και νεκρών ανα τον κόσμο σύμφωνα με

τις τελευταίες μετρήσεις. 

H αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

Ειδικοί επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τόσο των μολύνσεων όσο και των θανάτων πιθανότατα είναι πολύ πιο υψηλοί, με δεδομένη την έλλειψη επαρκούς αριθμού τεστ σε πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο, η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίζει να επιταχύνεται. Χρειάστηκαν μόλις 32 ημέρες για να αυξηθούν τα κρούσματα από τα 30 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ είχαν χρειαστεί 38 για να αυξηθούν από τα 20 στα 30 εκατομμύρια και τις 44 ημέρες που πέρασαν για να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα, στην πόλη Ουχάν της Κίνας, στις αρχές του Ιανουαρίου. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκαν ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων παγκοσμίως, καθώς οι νέες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 400.000 ημερησίως, κάτι που δεν είχε προηγούμενο.

Κατά μέσον όρο, την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν γύρω στα 347.000 κρούσματα την ημέρα, από 292.000 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία παραμένουν οι τρεις χώρες που δέχονται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη. Τα κρούσματα στη βόρεια, την κεντρική και τη νότια Αμερική αποτελούν το 47,27% των παγκόσμιων.

Στις ΗΠΑ, καταγράφονται 247 μολύνσεις ανά 10.000 κατοίκους. Στην Ινδία και στη Βραζιλία, ο δείκτης αυτός ανέρχεται αντίστοιχα σε 55 και 248 ανά 10.000 κατοίκους.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 150.000 ημερησίως στην Ευρώπη, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία καταγράφουν ρεκόρ.

Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Τμήματα της Βρετανίας τέθηκαν σε lockdown, η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ενώ άλλες χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζητεί να υπάρξει πακέτο τόνωσης της οικονομίας, καθώς στις ΗΠΑ ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τα 8 εκατομμύρια, με ρεκόρ κρουσμάτων και εισαγωγών σε νοσοκομεία να καταγράφονται σε πολλές πολιτείες, ειδικά μεσοδυτικές.

Στην Ινδία, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης έφθασε σήμερα τα 7,55 εκατομμύρια, ωστόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τις τελευταίες δύο ημέρες έμεινε κάτω από τα 800.000 για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμισι μήνα.

Στο Ιράν, οι αρχές παρέτειναν την ισχύ των περιοριστικών μέτρων στην πρωτεύουσα Τεχεράνη για τρίτη εβδομάδα το Σάββατο, καθώς ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπέρασε τους 30.000 νεκρούς.

Παγκοσμίως, πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19. Ο δείκτης θνητότητας κυμαίνεται γύρω στο 2,8%.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιούσε πρόσφατα ότι ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσε να φθάσει τα 2 εκατομμύρια προτού να υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί ευρέως και ενδέχεται να είναι ακόμη πιο βαρύς αν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 10.982 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 230 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Οι αρχές στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχουν πλέον καταγράψει 5.235.344 μολύνσεις αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της, ενώ ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 153.905 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην υφήλιο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το ρωσικό εμβόλιο φτάνει στη Βενεζουέλα

Την ίδια ώρα η ελπίδα φτάνει στη Βενεζουέλα. Αρκετές χιλιάδες δόσεις ενός φαρμάκου κι ενός εμβολίου για την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός και την πρόληψη της μόλυνσης από αυτόν αντίστοιχα έχουν φθάσει στη Βενεζουέλα, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο χθες Κυριακή σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

«Το αντιιικό φάρμακο φαβιπιραβίρη έφθασε από τη Ρωσία (...). Έχουν έρθει χιλιάδες δόσεις από τη Ρωσία, που θα σώσουν ζωές», τόνισε ο Μαδούρο, διαβεβαιώνοντας πως το σκεύασμα αυτό είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με την COVID-19 που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον σοσιαλιστή πρόεδρο, το φάρμακο αυτό θα διατίθεται δωρεάν στους πολίτες της Βενεζουέλας.

Στις αρχές του Οκτωβρίου εξάλλου, η Ρωσία έστειλε μια πρώτη ποσότητα του πειραματικού εμβολίου εναντίον του SARS-CoV-2, του αποκαλούμενου Sputnik V, στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τις αρχές στο Καράκας, η χώρα θα λάβει μέρος στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου και σκοπεύει επίσης να συμμετάσχει στην παραγωγή του.

Στη δοκιμή συμμετέχουν επίσης η Λευκορωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Μόσχα έχει συμφωνήσει με βιομηχανίες στην Ινδία για την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες κατά 4.235 φθάνοντας τα 366.299 συνολικά, δείχνουν σήμερα τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε στους 9.789 νεκρούς, καθώς άλλοι 12 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κίνα

Καλύτερη ...η εικόνα από Κίνα. Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή του αναφέρθηκαν 13 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, ισάριθμα με αυτά που κατέγραψε τις δύο προηγούμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται αφού εισέλθουν στην επικράτεια από το εξωτερικό πως έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό .

Έκανε ακόμη λόγο για τον εντοπισμό 33 ασυμπτωματικών φορέων, από 34 την προηγουμένη. Οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν περιλαμβάνονται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνονται από το υπουργείο.

Δεκαέξι ασθενείς κρίθηκε ότι ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 249, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά, έχουν αποθεραπευτεί 80.802 άνθρωποι.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.685 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Μεξικό

Πολλοί οι νεκροί και στο Μεξικό. Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 4.119 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και άλλοι 108 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 86.167 νεκρούς επί συνόλου 851.167 καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει επισημάνει ωστόσο ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό μάλλον είναι πολλοί περισσότεροι στην πραγματικότητα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 339 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα, ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός τον τελευταίο μήνα.

Καθώς οι Ισραηλινοί άρχιζαν χθες να βγαίνουν σταδιακά από την καραντίνα των τελευταίων 30 ημερών, το σύνολο των μολύνσεων έφθασε τις 303.109.

Παράλληλα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε σε 2.209 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, καθώς 19 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε σε 669 από 690, επί συνόλου 1.199 ασθενών που παραμένουν σε δομές υγείας. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 32.805.

Το σύνολο των πολιτών του Ισραήλ που θεωρείται ότι ανέρρωσαν αυξήθηκε στους 268.093, καθώς άλλοι 2.648 διαγνώστηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

«Καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσουμε τη μεγάλη επιτυχία του lockdown», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εκφράστηκε σε σταθμό της ισραηλινής αστυνομίας λίγο έξω από το Τελ Αβίβ.

Επέστησε την προσοχή όσον αφορά περιοχές όπου ζουν υπερορθόδοξοι εβραίοι, καθώς ο δείκτης θνητότητας εκεί παραμένει υψηλός και συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε αυτές τοπικά λοκντάουν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα