Κορονοϊός: Τόσα λεφτά θα βγάλουν μελλοντικά οι φαρμακευτικές από το εμβόλιο

Η μελλοντική αγορά εμβολίων κορονοϊού θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα για τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, παρόλο που ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί να παρέχουν τα εμβόλια τους δωρεάν κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Οι υπολογισμοί από τους αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse λένε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης, με μέση τιμή 20 δολάρια για μια δόση εμβολίου

κατά του κορονοϊού. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 δολάρια για μία δόση έως 37 δολάρια.

Ο Μάθιου Χάρισον, αναλυτής της Morgan Stanley, εκτιμά ότι ακόμη κι αν κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, μόνο αυτοί που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αυτό θα αποφέρει έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την φαρμακευτική βιομηχανία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες αναπτυγμένες χώρες. Κι όλο αυτό με κόστος παραγωγής ενός εμβολίου στα 5 – 10 δολάρια την δόση. Το μέγεθος της αγοράς εξαρτάται από το κατά πόσον οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο, ή λιγότερο συχνά, καθώς και τα ποσοστά εμβολιασμού, και μπορεί να αξίζει τελικά έως και 25 δισεκατομμύρια ετησίως παγκοσμίως, όπως είπε.

Ο Ιβάν Σίγκερμαν, αναλυτής της Credit Suisse, δήλωσε ότι η αμερικανική αγορά από μόνη της μπορεί να αξίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση της τιμή του εμβολίου της Pfizer ύψους 19,5 δολαρίων ανά δόση και υποθέτοντας ότι 330 εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ο καθένας δύο δόσεις.

Ο Μεν Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η εταιρεία ελπίζει πως το εμβόλιο του κορονοϊού που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα είναι «αποτελεσματικό για τουλάχιστον ένα χρόνο, ίσως περισσότερο». Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνήσεις τους τελευταίους μήνες για να επιταχύνουν την ανάπτυξη εμβολίων καθώς επιδεινώθηκε η πανδημία.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα υποβληθούν σε έγκριση στο τέλος του έτους, με την προϋπόθεση πως οι κλινικές δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Αποκαλύπτοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα της AstraZeneca, ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η εταιρεία παρήγαγε και θα ήταν έτοιμη να παράσχει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις από τον Ιανουάριο.

Πόσο χρεώνουν οι φαρμακοβιομηχανίες τα κράτη

Η AstraZeneca και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Johnson & Johnson έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν τα εμβόλιά τους σε μη κερδοσκοπική βάση κατά την διάρκεια αυτής της πανδημίας, αλλά άλλες, όπως η Pfizer και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, έχουν ακολουθήσει διαφορετική στάση. Μάλιστα, η Moderna, θέλει να πουλήσει το εμβόλιό της έως και 37 δολάρια.

Η AstraZeneca χρεώνει τις κυβερνήσεις από 3 έως 5 δολάρια ανά δόση για να καλύψει το κόστος της. Οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν το εμβόλιο στην τιμή κόστους, ακόμη και όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δήλωσε η βρετανική εταιρεία. Η GSK, η οποία εργάζεται για ένα εμβόλιο με την γαλλική Sanofi, δεν αναμένει να επωφεληθεί από αυτό κατά την διάρκεια της πανδημίας και πρόσθεσε πως θα επενδύσει οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κέρδος σε έρευνα που σχετίζεται με τον κορονοϊό.

Στην Κίνα, η Sinovac Biotech πωλεί το εμβόλιό της, που ονομάζεται CoronaVac, στα 60 δολάρια για δύο δόσεις, σε ορισμένες πόλεις ως μέρος ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Τόσα,koronoios, tosa