Κορονοϊός: Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα νέα μέτρα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει τελικά αύριο Πέμπτη 27 Ιανουαρίου.

Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού θα συνεδριάσουν τελικά την Πέμπτη (αντί για σήμερα που είχε αρχικά προγραμματιστεί) ώστε να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αρθούν ή όχι τα μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία -να θυμίσουμε- έχουν ισχύ έως τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Την όποια καταληκτική απόφαση των ειδικών θα επηρεάσουν τρεις παράγοντες:

α)

η έως τώρα πορεία της επιδημίας

β) η κακοκαιρία «Ελπίς» που έπληξε το προηγούμενο 48ωρο και

γ) η πορεία των εμβολιασμών.

Πιθανή η παραταση των μέτρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν είναι η επιτροπή των ειδικών να εισηγηθεί παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα. Νωρίτερα, ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, υποστήριξε ότι αυτό το άτυπο lockdown που δημιουργείται τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τους περισσότερερους πολίτες να βρίσκονται στα σπίτια τους λόγω κακοκαιρίας αλλά και της αργίας που έχει κηρυχθεί, είναι ικανό να επιδράσει στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι πολίτες έχουν μειώσει σημαντικά τις επαφές τους.

«Η κακοκαιρία μειώνει δραστικά τις κοινωνικές επαφές, δεν χρησιμοποιούνται τα μέσα μεταφοράς, δεν βγαίνουμε από τα σπίτια μας, ενώ από την άλλη αυξάνει τις ενδοοικογενειακές επαφές» σημείωσε Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερ ότι θα υπάρξει μια κάμψη στα κρούσματα, λόγω των τεχνικών δυσκολιών που θα υπάρξουν με τη διενέργεια των τεστ.

«Είχαμε μια κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε καθυστέρηση της πτωτικής πορείας, όπως συνέβη και σε αρκετές χώρες» πρόσθεσε ο Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι η υποπαραλλαγή «Όμικρον 2» αναμένεται να κρίνει την πορεία των κρουσμάτων σε μια σειρά από χώρες.

«Πρέπει να δούμε αν θα επικρατήσει και στη χώρα μας. Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί αρχικά φαίνεται ότι έχει μια πιο αυξημένη μεταδοτικότητα από την Όμικρον» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα