Κοινωνικό μέρισμα 2017: Νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο Τσακαλώτος

«Μέσα σε λίγα λεπτά θα κατατεθεί η τροπολογία για τις έκτακτες ενισχύσεις στους πλημμυροπαθείς. Δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα οι ενισχύσεις» Αυτά διαμήνυσε ο από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσακαλώτος. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι θα κατατεθούν νομοτεχνικές βελτιώσεις για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος χωρίς όμως να διευκρινίσει το τι θα αφορούν

upd: Κοινωνικό Μέρισμα: Νέα κριτήρια

η ασφάλιση, τα τεκμήρια και η διαμονή

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα που χορήγησε η ΝΔ το 2014. Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι δόθηκε μέρισμα χωρίς να υπάρχει υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην ΝΔ απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο βουλευτής κ. Βρούτσης στην επιλογή της κυβέρνησης για την διανομή του μερίσματος.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις κατηγορίες για την υπερφορολόγηση όπου διερωτήθηκε «κρύψαμε ότι είμαστε σε μνημόνιο;» ενώ αναφέρθηκε και στην υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε επίσης γνωστό ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς 400 εκατ. ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την εθελούσια αποκάλυψη.

Έχουμε στρατηγική για τον κόσμο της εργασίας και την μεσαία τάξη ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών αλλά «έχουμε διαφορετική στρατηγική από εσάς» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην ΝΔ.

«Δεν είναι ελεημοσύνη δεν θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αλλά έχουμε αυτούς τους περιορισμούς.» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα η βοήθεια προς τους πληγέντες δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην Βουλή, σημειώνοντας ότι θα προέλθει από τον προϋπολογισμό του 2018. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι «για μας το μέρισμα είναι η αρχή και μέρος μιας συνολικής στρατηγικής» ώστε να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα δημοσιονομικά.

«Είναι μέρος μιας συνολικής απάντησης στην κρίση», είπε, τονίζοντας ότι «δεν είναι ελεημοσύνη». «Δεν είμαστε ευεργέτες, αλλά δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους και είναι καλύτερα από το να πάμε σπίτι μας». «Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ της κοινωνίας. Αναφερθείς δε στην μεσαία τάξη και την υπερφορολόγησή της, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε την επιλογή αυτή, διότι, όπως είπε, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις, «σε μια χώρα που έχει χάσει το 25% από το εισόδημά της, δεν έπρεπε να έχουμε προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση;».

«Μην μας λέτε ότι είχαμε στόχο την μεσαία τάξη. Τι θα κάνατε εσείς; Σωστά το κάναμε», είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια «ταξική πολιτική που βασίζεται όχι μόνο στους φτωχούς αλλά και σε ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης». «Πιάνει το κατώτερο μέρος της μεσαίας τάξης», υπογράμμισε και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια, ότι δεν έφτιαξαν ένα σταθερό πλαίσιο για την μεσαία τάξη υπέρ της οποίας σήμερα κόπτονται.

«Έχουμε μια στρατηγική για τους εργαζόμενους, τις εργασιακές, σχέσεις, τις μεσαίες τάξεις και την φοροελάφρυνση, αλλά έχουμε μια διαφορετική στρατηγική», εξήγησε ρωτώντας την αντιπολίτευση: «Οι μεσαίες τάξεις τι περιμένουν από σας; Τους έχετε εξηγήσει τι θα κόψετε στην υγεία, την παιδεία;». Κάνοντας μια αναδρομή στο 2014 είπε ότι για το μη κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης δεν έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ότι ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν δέχθηκαν την προληπτική γραμμή πίστωσης. «Εμείς μάθαμε από τα λάθη σας. Δεν δεχθήκαμε το συμβιβασμό του Μαίου 2015 και πήγαμε στο δημοψήφισμα», είπε, ενώ αναφερθείς στην έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «βγήκαμε δεύτερη φορά και θα βγούμε και τρίτη φορά, χτίζουμε τα αποθέματα για να βγούμε χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης».

Αοριστολογίες και σκόπιμες ασάφειες ως προς τους δικαιούχους και το ύψος των χρημάτων που θα λάβουν καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Παρά τις ενστάσεις πάντως και την κριτική τους, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν τη ρύθμιση.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές τακτικές, τονίζοντας ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες για το πώς, πόσους και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Κουτσούκος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, παρά τις ενστάσεις που έχει, θα υπερψηφίσει την ρύθμιση με το κοινωνικό μέρισμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το ένα δέκατο από τη μείωση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων που πήρε η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες». «Τα 18 δισ. ευρώ των πλεονασμάτων που λέτε ότι είχατε τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγήκαν από τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου. Δεκαεφτά φόροι και 27 περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμα σας. Δεν κάνετε λοιπόν ταξική πολιτική, αλλά επιβάλλεται ένα σύστημα εισφορών, και πανηγυρίζετε για δήθεν ανάπτυξη ενώ πέφτουν τα εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αόριστη, ατελέσφορη και προβληματική ενώ σημείωσε ότι όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε για ματωμένο κοινωνικό μέρισμα που έδινε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τέλος ο κ. Κουτσούκος αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα της κυβέρνησης να την προστατέψει».

«Στην ουσία η κυβέρνηση δίνει ένα χαρτζιλίκι από αυτά που έκλεψε από τον ελληνικό λαό», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά ανάλγητη κυβέρνηση». Όπως είπε, σκόπιμα αφήνει αδιευκρίνιστο για το ποίοι και πόσοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για «αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής» που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους του κεφαλαίου και την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος στη τραγωδία της Μάνδρας τόνισε ότι αποκάλυψε την τραγική έλλειψη των υποδομών και την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωποι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατσώτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και πως κόπιμα δεν αποσαφηνίζει στο νομοσχέδιο ούτε τον αριθμό των δικαιούχων ούτε το ύψος του μερίσματος που θα πάρουν.

Μίλησε ακόμα για θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια σε ότι αφορά την επιδότηση για τη ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες ανατρέπεται μόνο μέσα από αγώνες της εργατικής τάξης.

Για επιβεβλημένη οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικές ομάδες και πολίτες που έχουν πληγεί από τη κρίση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αίολα. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη. Το κλίμα στην οικονομία μετά την 3η αξιολόγηση είναι θετικό. Προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υποστήριξε.

Επίσης αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτηματικά που υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τη κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παίρνει άριστα στη προπαγάνδα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και αόριστο.

«Το μαύρο του παρουσιάζεται άσπρο. Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε. Δημιουργείτε οικονομικά ανάπηρους πολίτες για να εξαρτώνται από την πολιτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες όχι γιατί είναι σωστά μελετημένο αλλά γιατί είναι «κάτι», σε μια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Η πολιτική αυτή δεν είναι ταξική αλλά τοξική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το υπερπλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα