Καταγγέλλουν την Ελλάδα για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ψυχιατρεία, ανήλικους μετανάστες

Έκθεση "καταπέλτης" κατά της Ελλάδας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ψυχιατρεία, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρικές κλινικές νοσοκομείων και φυλακών, μετά από επίσκεψή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης (CPT) στην Ελλάδα, το διάστημα 18 -19 Απριλίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εκπροσώπους της ΕΕ, οργανώσεων όπως

ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.ά και Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Δημόσιας Τάξης, αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκαν σκληρές παρατηρήσεις των οργανώσεων για τις συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική του Ευαγγελισμού, μέχρι τις συνθήκες κράτησης ανήλικων μεταναστών, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο για τους μετανάστες.μαρτυρίες ειδικά για το τι γίνεται στον Εβρο με τους μετανάστες.

Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου - Α΄ Αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), Μαρία Γαβουνέλη, είπε στη σύσκεψη ότι "υπάρχουν ακόμα ανήλικοι μετανάστες οι οποίοι κυκλοφορούν στον δρόμο και το τραγικό είναι ότι δεν προλάβαμε, να τα κάνουμε όλ’ αυτά τα πράγματα, που έπρεπε, την ώρα που είχαν πέσει οι αριθμοί των ανθρώπων, που περνάν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο. Τώρα που ξαναανεβαίνουν οι αριθμοί, όλ’ αυτά τα ζητήματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Παρατηρήσαμε την περασμένη βδομάδα μιλώντας στην Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι το Ελληνικό Σύστημα Προστασίας βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού".

Για τις τραγικές συνθήκες κράτησης στον Εβρο, μίλησε η Εύα Κιοσσέ, Ερευνήτρια για την Ελλάδα του "Human Rights Watch" για την 38χρονη Μάχαρ, μιας γυναίκας από το Ιράκ, "την οποία συναντήσαμε στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης στον Έβρο που έτρεμε κυριολεκτικά καθώς περιέγραφε την εμπειρία της ως της μοναδικής γυναίκας μέσα σε ένα κελί μαζί με περίπου 60 άντρες για περίοδο άνω των 2 εβδομάδων. Εδώ να σημειώσω την ημέρα της επίσκεψής μας με επίσημο έγγραφο της ΕΛΑΣ με τη λίστα των κρατουμένων η Μάχαρ κρατούνταν με 32 άγνωστους άντρες στο επίσημο έγγραφο της αστυνομίας. Η Μαχαρ είπε ότι απέφυγε να πιει νερό επειδή φοβόταν να κάνει χρήση της κοινής τουαλέτας εντός του κελιού".

Για Ευαγγελισμό

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέφερε για τον "Ευαγγελισμό" ότι η Επιτροπή είχε παρατηρήσει ότι θα μπορούσαν κάποιοι άνθρωποι που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, τουλάχιστον αυτοί να μην είναι σε διάδρομο, διότι αυτό το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα εξευτελιστικό και απαράδεκτο".

Keywords
Τυχαία Θέματα