Καταγγελία Καλογρίτσα: Στη Βουλή η δικογραφία για ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά

Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Στα χέρια της Βουλής περνάει η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου αποστέλλει στη Βουλή τη δικογραφία για αναζήτηση τυχόν

ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Η δικογραφία διαβιβάζεται μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με βάσει τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα αυτοτελούς έρευνας για αδικήματα που σχετίζονται με τα υπουργικά καθήκοντα.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου «κατά τη διάρκεια της έρευνας προέκυψαν στοιχεία για ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων πρώην υπουργού (Νίκου Παππά)» και ως εκ τούτου με βάσει τις συνταγματικές διατάξεις η σχετική δικογραφία αποστέλλεται άνευ αξιολόγησης προς τη Βουλή για τα περαιτέρω.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας που μετείχε στον διαγωνισμό συγκεκριμένα έχει καταγγείλει ότι δεν είχε χρήματα να μετάσχει σε αυτόν, αλλά πείστηκε από τον Νίκο Παππά, προκειμένου η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι δικής της επιρροής και προς τούτο του δόθηκαν από αλλοδαπό επιχειρηματία τα 3 εκ. ευρώ που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό με την μορφή εγγυητικής επιστολής.

Όταν όμως η διαδικασία δεν προχώρησε, όπως είχε οργανωθεί, κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν για να ανοίξει εφημερίδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να καταπέσει, ως όφειλε η εγγυητική επιστολή των τριών εκ που είχε εκδοθεί από την Τράπεζα Αττικής.

Τα αδικήματα που περιέγραψε ο Καλογρίτσας αφορούν σε δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Ο Νίκος Παππάς «με τις ενέργειές του αυτές έθεσε εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό και έπληξε βαθύτατα τη διαφάνεια και την ακεραιότητα του δημόσιου διαγωνισμού, μολονότι η θέση που κατείχε τη δεδομένη χρονική στιγμή καθιστούσε επιτακτική την προάσπιση των συμφερόντων των διαγωνιζομένων και τη διαφύλαξη των αρχών που διέπουν τέτοιου είδους διαγωνισμούς». είχε δηλώσει τότε ο Καλογρίτσας.

Η δικογραφία πάντως θα παραμείνει στην τακτική δικαιοσύνη, όπου θα συνεχιστεί η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρείας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα