Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέα κρούσματα ανεβάζουν στους εννιά τους πάσχοντες

Δύο νέα λοιμώδη κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, και ακόμη μία νέα περιοχή όπου έχει "χτυπήσει" ο ιός, προστέθηκαν στην εξέλιξη του ιού στη χώρα μας. Τα συνολικά κρούσματα φτάνουν πλέον τα εννέα.

Από τους εννέα ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ένας παραμένει νοσηλευόμενος. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες εμφάνισαν συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα,

όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση, και ένα άτομο είχε συμπτώματα εμπύρετης νόσου.

Σε ποιες περιοχές έχει "χτυπήσει" ο ιός

Τα έξι κρούσματα καταγράφηκαν στα Μέγαρα Αττικής, δύο στην Τανάγρα Βοιωτίας και ένα στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 13 έως 66 ετών.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και πως αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για το λόγο αυτό ζητούν από τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθώς και θωράκισης των σπιτιών τους.

Πώς μεταδίδεται

Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).

Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχειαναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματοςκαι σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινικήνόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ασυμπτωματική λοίμωξη : Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δενεκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος : Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματαφεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Σοβαρή μορφή νόσου : Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα , απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση .

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα