Ημερίδα του ΤΕΕ για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών

Σε έναν μηχανισμό διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, πολυδαίδαλο, αργοκίνητο, ξεπερασμένο μπρος στην επιτακτική ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής θωράκισης των πόλεων, απέδωσαν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα «Φυσικές καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία & Έργα Υποδομής», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Παρόντες στην ημερίδα

ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Δημαράς, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μηχανικοί και μέλη του ΤΕΕ. Στο πρώτο σκέλος της διοργάνωσης, οι ειδικοί επιστήμονες, ακαδημαϊκοί Χρ. Ζερεφός και Ευθ. Λέκκας, έκρουσαν για τη χώρα τον κώδωνα του κινδύνου από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Γ. Στασινός: Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων έχουμε σχεδιάσει ένα σύστημα Δημόσιας Διοίκησης της περασμένης 20ετίας

«Στη σημερινή εποχή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και πληροφοριών, έχουμε σχεδιάσει ένα σύστημα που βασίζεται σε ρυθμούς δημόσιας διοίκησης προ 20ετίας τουλάχιστον. Με αυτές τις διαδικασίες θα κάνουμε για κάθε αναγκαίο έργο πολλά χρόνια. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. Ο ίδιος πρότεινε τον χαρακτηρισμό και την κατάταξη όλων των έργων δημόσιας υποδομής, που αφορούν τη θωράκιση της χώρας έναντι φυσικών καταστροφών, επισήμως ως έργων άμεσης προτεραιότητας για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, κατ' εφαρμογή των βασικών προβλέψεων του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία νομιμοποιητική βάση. Να καθιερωθεί, μάλιστα, «ειδική διαδικασία fast-track για την έγκριση, ωρίμανση, δημοπράτηση και εκτέλεσή τους» σημείωσε ο κ. Στασινός και διευκρίνισε: «Όταν λέω fast-track, δεν αναφέρομαι σε αποτυχημένα παραδείγματα. Μιλώ, συγκεκριμένα, για διαστήματα 2-3 μηνών. Δεν είναι δυνατόν, η χώρα μας να κατάφερε να τελειώσει σε χρόνους ρεκόρ τα ολυμπιακά έργα, αλλά να αδυνατεί, για παράδειγμα, να διευθετήσει τα ρέματα της Αττικής που γνωρίζουμε ότι θα φέρουν πλημμύρες».

Χρ. Ζερεφός: Το κλίμα ευθύνεται για το 30% - Η υπόλοιπη ευθύνη ανήκει στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις

«Το κλίμα δεν ευθύνεται για όλα. Ευθύνεται για 30%. Η αιτία των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στο κλίμα είναι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία τα τελευταία εκατό χρόνια αυξήθηκαν κατά 25%» τόνισε ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός και πρόσθεσε ότι στο αντίστοιχο διάστημα, η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 4 και πλέον βαθμούς Κελσίου.

Σε συνέχεια του φαινομένου, αναμένονται αύξηση της μέγιστης διάρκειας ξηρής περιόδου, κατά 20 μέρες έως το 2050 και αντιστοίχως, κατά 40 έως το 2100, καθώς επίσης μείωση της σχετικής υγρασίας και αύξηση της ταχύτητας του ανέμου.

Χρ. Ζερεφός: Στα καλοκαίρια του τέλους του 21ου αι. δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό

Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα καλοκαίρια στο τέλος του 21ου αι. δεν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό και η ηλιακή ακτινοβολία θα είναι διαρκής και απρόσκοπτη, η χώρα οφείλει να ενισχύσει τις δομές της σε αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Η Ελλάδα, εκτός από τη Χαβάη και λίγες νησίδες του Ειρηνικού, είναι η χώρα με τεράστιο εύρος κλίματος, λόγω και του ανάγλυφου της επιφάνειάς της. Περπατάς στο μεσογειακό κλίμα και αίφνης, ανεβαίνοντας σ' ένα βουνό, βρίσκεσαι σε αλπικό κλίμα. Αυτό είναι πολυτέλεια» επισήμανε ο κ. Ζερεφός και κατέληξε: «Τα μηνύματα που πήραμε από το κλίμα ήταν πικρά. Θα πρότεινα στους μηχανικούς μας να ξαναδιαβάσουν Γαλιλαίο, Ντα Βίντσι ή ακόμα και Βιτρούβιο. Ας διαβάσουν και θα καταλάβουν γιατί έχουμε ακόμα τον Παρθενώνα μας».

Ευ. Λέκκας: Ενώ έχουμε κατακτήσει τη Γνώση και την Επιστήμη, τα καταστροφικά αποτελέσματα των σεισμών αυξάνονται

Ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε σε ένα επιστημονικό παράδοξο: «Ενώ έχουμε κατακτήσει τη γνώση και την επιστήμη, τα καταστροφικά αποτελέσματα των σεισμών αυξάνονται... Πρόκειται για αλληλουχία φυσικών φαινομένων, που έγιναν φυσικές καταστροφές, που αντιστοιχούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις».

Ο κ. Λέκκας παρουσίασε 12 κραυγαλέες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ανά τον πλανήτη, τα αποτελέσματα των οποίων αναλύθηκαν επιστημονικά. Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την «τρομακτική πυρκαγιά» στο Μάτι, όπου αναπτύχθηκε θερμότητα άνω των 1400 βαθμών Κελσίου! «Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περιοχή πριν από 100 χρόνια και το διαπιστώσαμε από τους δακτυλίους στο εσωτερικό του κορμού μίας ελιάς» παρατήρησε.

Γ. Δημαράς: Εξαιτίας του πελατειακού συστήματος, ανεχόμαστε ακόμη την αυθαίρετη δόμηση

Για «πελατειακό σύστημα που αναπτύχθηκε πάνω στην παρανομία» και τώρα απειλεί τη χώρα, έκανε λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Δημαράς, προειδοποιώντας: «Αν δεν απαλλαχτούμε από αυτό το σύστημα, τα αποτελέσματα για τον τόπο θα είναι δραματικά. Ανεχόμαστε ακόμα την αυθαίρετη δόμηση και καθαρίζουμε τα ρέματα, επειδή δεν τολμούμε να πάρουμε το πολιτικό κόστος. Ωστόσο, ζούμε τις συνέπειες των επιλογών μας».

Ο κ. Δημαράς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα γερασμένα κτίρια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, κτίρια που δεν είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέξουν μεγάλους σεισμούς. «Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, που δεν αφορούν μόνο ένα υπουργείο ή μόνο μία κυβέρνηση. Πρέπει να γκρεμίσουμε οικοδομικά τετράγωνα και να ανασχεδιάσουμε τις πόλεις» σημείωσε.

Κ. Χατζηδάκης: Τα αντιπλημμυρικά και τα έργα δασοπροστασίας δεν εξαργυρώνονται προεκλογικά

«Ας πούμε μερικές αλήθειες... Τα αντιπλημμυρικά έργα και εκείνα της δασοπροστασίας δεν φαίνονται και ως εκ τούτου δεν εξαργυρώνονται προεκλογικά» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχουμε κλιματική αλλαγή. Έχουμε άναρχη δόμηση. Υπάρχει και κενό στην πολιτική προστασία, υπάρχει και έλλειψη έργων θωράκισης. Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας παράταξη, αλλά από δω και πέρα, σ' αυτόν τον τόπο πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, γιατί σίγουρα αυτές δεν επικεντρώνονται σε ένα πρόσωπο ή σε μία παράταξη» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις της παράταξής του για:
- Ουσιαστική αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
- Ανάλυση της επικινδυνότητας των περιοχών στο σύνολο των φυσικών φαινομένων.
- Γεφύρωμα του χάσματος δασοπυρόσβεσης και πυροσβεστικής και με τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα.
- Άμεση ολοκλήρωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Αναβάθμιση της εθνικής τράπεζας υδρολογικής και μετεωρολογικής πληροφορίας.
- Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τα αυθαίρετα.
- Σχεδιασμός μηχανισμού ειδοποίησης των πολιτών, σε περίπτωση επικείμενης φυσικής καταστροφής.

Γ. Μανιάτης: Κορυφαία προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας

Για την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως κορυφαίας προτεραιότητας, έκανε λόγο και πρών υπουργός Χωροταξίας, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας: «Ζούμε σε έναν άλλον πλανήτη. Αυτά που ξέραμε τα τελευταία 20 χρόνια δεν ισχύουν πια. Κάθε χρόνο η κλιματική αλλαγή κοστίζει 520 δισ. δολάρια και 2-3.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καύσωνες. Έως το 2100 οι επιπτώσεις από το φαινόμενο μόνο στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 700 δισ. ευρώ. Μήπως θα ήταν καλύτερα να επενδύαμε αυτά τα χρήματα στη θωράκιση της χώρας, παρά να αφήναμε να χαθούν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών;».

Ευ. Γεωργιάδου: Η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο Περιβάλλον

Για μία «πολιτική χρήσεων γης που βλέπει σαν εμπόρευμα, και όχι σαν κοινωνικά αγαθά, τη γη, τα δάση και τον αέρα, εξασφαλίζοντας στην πραγματικότητα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες», μίλησε το μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας του ΚΚΕ, Εύη Γεωργιάδου. «Είναι μία πολιτική, η οποία έχει καταστρεπτικές συνέπειες και στα δάση και στο περιβάλλον συνολικά» υποστήριξε.

Ν. Αναγνωστόπουλος: Εργα υποδομής για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου από την Περιφέρεια Αττικής

Στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες αφορούν έργα υποδομών για τη θωράκιση περιοχών του λεκανοπέδιου που επλήγησαν ήδη από φυσικές καταστροφές, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Νάσος Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας ότι τα πρόσφατα ακραία πολυπαραγοντικά φαινόμενα ανέδειξαν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. «Βιώνουμε το τέλος της περίφημης πολεοδομικής ανασυγκρότησης, της προσανατολισμένης στην άναρχη δόμηση, υπό το βλέμμα Τρίτση. Είναι πια απαραίτητος ο ανασχεδιασμός, προσανατολισμένος στην κλιματική αλλαγή» παρατήρησε.

Γ. Πατούλης: Κεντρική διαχείριση των καταστροφών με στοιχεία αποκέντρωσης

«Να σκεφτόμαστε εθνικά και όχι κομματικά» συνέστησε, στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα προστασίας των τοπικών κοινωνιών. Να αφήσουμε πίσω το παλιό αναποτελεσματικό κράτος. Το μοντέλο για τη δημιουργία ενός κέντρου διαχείρισης καταστροφών, που εξήγγειλε μετά την καταστροφή στο Μάτι ο πρωθυπουργός, είναι βαρύ και ξεπερασμένο. Το σύστημα που προσφέρεται για σωστή διαχείριση πρέπει να δομείται κεντρικά, αλλά να διαρθρώνεται με στοιχεία αποκέντρωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα