Η Αχτσιόγλου, οι Κοινωνικοί Εταίροι και οι παγίδες των Θεσμών

Με στόχο τη δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας που θα αντιταχθεί στις απαιτήσεις των Θεσμών στα εργασιακά, ξεκίνησε χθες η Έφη Αχτσιόγλου τις συναντήσεις με τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Η αρχή έγινε με τη ΓΣΕΕ, ενώ έπεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΤΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και της διαιτησίας με έμφαση στη λειτουργία του ΟΜΕΔ κυριάρχησαν στην χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει το υπουργείο Εργασίας να ξεπεράσει τον σκόπελο των Θεσμών, που με τις… ευλογίες του ΣΕΒ, θέτουν προσκόμματα στο σκέλος της λειτουργίας του ΟΜΕΔ και στο δικαίωμα που υπάρχει σήμερα, για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ως αντισυνταγματική παλαιότερη διάταξη μνημονιακού νόμου, όπου ήταν υποχρεωτική η προσφυγή στον ΟΜΕΔ, μόνο με συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Η πλευρά των συνδικαλιστών εξέφρασε τον προβληματισμό της για το εάν θα υπάρξει κάποιο όργανο που θα μπορεί να λειτουργεί προκαταρκτικά πριν από την προσφυγή στη διαιτησία και το οποίο θα βάζει εμπόδια στη διαδικασία. Έτσι και αλλιώς βάσει νομοθεσίας υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο για να περιορίσει τη δράση του ΟΜΕΔ το οποίο δεν έχει καταργηθεί και η ΓΣΕΕ προτίθεται να ζητήσει την άμεση κατάργησή του…

Για το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας των συλλογικών συμβάσεων, η πλευρά των εργαζομένων εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις. Αιτία το γεγονός ότι ήδη έχει θεσμοθετηθεί το δικαίωμα να αποχωρεί από το σωματείο του, κάποιος εργοδότης που δεν θέλει να καλύπτεται από τις διατάξεις που διέπουν την εθνική γενική συλλογική σύμβαση. Άρα είναι απορίας άξιο, πώς θα καταφέρει το υπουργείο Εργασίας να δεσμεύει εφεξής τους εργοδότες να δεχτούν να καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις, όταν έχουν τα «όπλα» των επιχειρησιακών και ακόμα χειρότερα, των ατομικών συμβάσεων εργασίας…

Στο σκέλος της αδήλωτης εργασίας, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ δεν διαφώνησαν ως προς την αλλαγή που ετοιμάζεται και σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα θα μειώνονται όσο οι εργοδότες θα δέχονται να προσλάβουν τους εργαζόμενους που βρέθηκε ότι είχαν ανασφάλιστους.

Keywords