Γιατί δεν πρέπει να φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτι, οι ερευνητές εξηγούν

Υπάρχουν δύο... κατηγορίες ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο: αυτοί που φοράνε παπούτσια στο σπίτι και αυτοί που δεν το κάνουν.

Και ενώ η κάθε πλευρά έχει τα... επιχειρήματά της, υπάρχει ένας προφανής λόγος για τον οποίο πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια όταν περπατάμε μέσα. Ο Δρ Charles Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας και περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μελέτησε τα βακτήρια στο κάτω μέρος των παπουτσιών και διαπίστωσε ότι μπορούν να φέρουν όλα τα είδη ακαθαρσιών μέσα στα σπίτια.

«Εάν φοράτε παπούτσια για περισσότερο από ένα μήνα, το 93 τοις εκατό θα έχει βακτήρια

κοπράνων στο κάτω μέρος τους», είχε πει προ καιρού σε συνέντευξή του στο TODAY Home για τα ευρήματά του. «Βρήκαμε και το E. coli», πρόσθεσε. Τα βακτήρια είναι συνήθως αβλαβή, αλλά ορισμένα στελέχη μπορεί να μας κάνουν άρρωστους, προκαλώντας διάρροια ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αναπνευστική ασθένεια και πνευμονία και άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

«Τα παπούτσια κάνουν τους μικροοργανισμούς αρκετά κινητικούς και το παρακολουθείτε αυτό παντού (στο σπίτι)», δήλωσε ο Gerba, προσθέτοντας ότι οι σχισμές στο κάτω μέρος των παπουτσιών καθιστούν πιο ευνοϊκό για τα βακτήρια να «κολλούν» εκεί.

Ειδικότερα, εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, που σέρνονται στο πάτωμα και βάζουν πράγματα στο στόμα τους, αυτό θα μπορούσε σίγουρα να είναι ένα ζήτημα, σημείωσε ο καθηγητής. Επίσης, εάν υπάρχουν ανοσολογικά ή προβλήματα αλλεργίας, είναι μια καλή ιδέα να βγαίνουν τα παπούτσια στο σπίτι, συμπλήρωσε. Αυτό συμβαίνει -εξήγησε ο Gerba- επειδή τα παπούτσια πιάνουν επίσης μούχλα και αλλεργιογόνα, όπως είναι η γύρη.

Επίσης, οι διάφοροι μικροοργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο επάνω στο χαλί, καθώς και τα βακτήρια και η μούχλα μπορούν να συσσωρευτούν εκεί με την πάροδο του χρόνου. Μιλώντας για απολύμανση, ο Gerba και η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσαν ότι όταν τα παπούτσια πλένονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (στην περίπτωση αυτή, στο πλυντήριο), υπήρξε μείωση κατά 99% των βακτηρίων στο εξωτερικό του παπουτσιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα