Φωτιά στο Μάτι: Ενδεχόμενο ποινικών διώξεων σε 15-20 άτομα

Διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων (αξιωματικών Πυροσβεστικής, στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ) αναμένεται να υπάρξουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστών προς «Το Βήμα» για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Η έρευνα βασίζεται στα δεδομένα της τελεσίδικης απόφασης με τον καταμερισμό ευθυνών για την μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το 2007 όπου πάντως δεν είχαν κατηγορηθεί πολιτικά πρόσωπα.

Κύριο ενδιαφέρον των δικαστικών αρχών εστιάζεται στο θέμα των προληπτικών μέτρων, της μη εντολής εκκένωσης

της περιοχής , των περιθωρίων που υπήρχαν για την διάσωση των πολιτών, των αρχικών κινήσεων για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου αλλά και των αδικαιολόγητων απουσιών ή καθυστερήσεων υπηρεσιακών παραγόντων.

Η ποινική διαδικασία που θα κινηθεί κι η εξέλιξη της θεωρείται πρόκριμα και για το ζήτημα αποζημιώσεων (μετα από εκατοντάδες αγωγές που αναμένεται να κατατεθούν) κσι οι οποίες μπορεί να υπερβούν τα 300-500 εκατ. ευρω.

Πλέον βασικό δεδομένο από αναφορές αξιωματούχων αλλά κι από σειρά εγγράφων είναι ότι το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής έχασε περίπου 30 λεπτά χρόνου, έχοντας την εκτίμηση ότι το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την περιοχή Διώνη, που είναι σε αντίθετο σημείο από αυτή που κινήθηκε τελικώς η πυρκαγιά.

Αυτά είναι ορισμένα από τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και την προσπάθεια κατανομής των ευθυνών, που παρουσιάζει «Το Βήμα» .

Keywords
Τυχαία Θέματα