Φαρμακευτικές εταιρείες σε Μητσοτάκη: Έκκληση για την απόσυρση αλλαγών που πλήττουν τα νέα φάρμακα

Στον πρωθυπουργό στράφηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητώντας την παρέμβαση του προκειμένου να μην προχωρήσουν αλλαγές που πλήττουν την καινοτομία και το φάρμακο, οι οποίες κατατέθηκαν προς ψήφιση αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να εντάξει τις διατάξεις που σχετίζονται με το φάρμακο σε ΠΝΠ, που κατατέθηκε προς κύρωση ως σχέδιο νόμου στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις έντονες αντιδράσεις

και ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας εκ των ρυθμίσεων στην καινοτομία και τα νέα φάρμακα.

Όπως είχε γράψει το News4Health, η διάταξη θεσπίζει εξαιρέσεις από τη «συνταγή» κατανομής του clawback, της υπέρβασης δηλαδή της φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα εξαιρούνται όλα τα γενόσημα και τα off-patent φάρμακα, τα φάρμακα δηλαδή που έχει λήξει η πατέντα τους και άλλες εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν γενόσημα τους. Ο ίδιος ο τρόπος υπολογισμού στόχος είναι να μεταβληθεί από 90/10, που προβλέπει πως το 90% της υπέρβασης καλύπτεται από το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών και το 10% αποδίδεται στις εταιρείες που έχουν αύξηση τζίρου οδηγώντας προς τα πάνω τη δαπάνη, να μετατραπεί σε 80% και 20%, αντίστοιχα. Με επιστολή τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη οι φαρμακευτικές εταιρείες εξέφρασαν εκ νέου την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη θέσπιση της αλλαγής στον υπολογισμό του clawback, της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά ιδίως της υιοθέτησης των εν λόγω εξαιρέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα