Φάρμακα: Τι μέλλει γενέσθαι με το τέλος εισόδου 25% - Τι ισχύει για τα υψηλού κόστους

«Πονοκέφαλος» τριετούς διάρκειας για τις εταιρίες και ανάχωμα για την είσοδο νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά αποτελεί το τέλος εισόδου 25%. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί για την αναθεώρηση του. Πότε όμως αναμένεται;

Τροχοπέδη στην είσοδο νέων, σημαντικών φαρμάκων συνεχίζει να αποτελεί τα τελευταία χρόνια και το τέλος εισόδου 25% που επιβάλλεται για την ένταξη των εν λόγω θεραπειών στο σύστημα αποζημίωσης.

Το εν λόγω

«τέλος εισόδου» αποτελεί ένα υποχρεωτικό «ψαλίδισμα» 25% στην τιμή αποζημίωσης τους, που επιβάλλεται στα νεοεισερχόμενα φάρμακα για δύο χρόνια από την είσοδο τους.

Στην πράξη, λοιπόν, προκειμένου να εισέλθουν στη Θετική Λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα φάρμακα που αποζημιώνονται πρέπει να δεχθούν μια σειρά από περικοπές και μειώσεις. Εκ των μεγαλύτερων από αυτές είναι το rebate εισόδου 25%, αλλά αφαιρείται και το συνολικό rebate 12% καθώς και clawback, που υπολογίζεται στο 30%, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται περίπου στο 48% της τιμής παραγωγού. Μάλιστα, στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, από τα οποία αφαιρείται εξ ορισμού ένα 13,3%, τότε η τελική τιμή αποζημίωσης διαμορφώνεται σχεδόν στο 35% της τιμής παραγωγού.

Η αποτυχημένη συνταγή της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη δυσπραγία στο έργο των Επιτροπών Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσης είναι και ο λόγος που η χώρα έχει στερηθεί νέα καινοτόμα φάρμακα για περίπου 2,5 χρόνια.

Περισσότερα για το «αγκάθι» του 25% και τι αναμένεται να γίνει αναλυτικά ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα