Έρχεται το πρώτο food hall στην στοά Αρσακείου

Σε food hall θελει να μετατρεψει το Αρσακείο Μέγαρο η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η εταιρεία Legendary Food

Η πρώτη συνέντευξη Τύπου στην Στοά του Βιβλίου, όπου η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η εταιρεία Legendary Food παρουσίασαν

τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους για την αξιοποίηση και αναγέννηση του Αρσακείου Μεγάρου με τη μετατροπή του σε food hall διεθνών προδιαγραφών.

Είχε προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός τον περασμένο Ιανουάριο, όπου η Legendary Food και οι συντελεστές της κατάφεραν να υπερισχύσουν με ετήσιο μίσθωμα 1.2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου 2019 και προβλέπει ενοικίαση για 37 χρόνια.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη του ελληνικού ήθους και πολιτισμού μέσω της γαστρονομίας, σε έναν χώρο τεράστιας σημασίας, ομορφιάς και αστικής κληρονομιάς που δικαιούται να μετατραπεί σε δημοφιλή προορισμό.

Με βάση την ανάπτυξη των Food Halls σε ολόκληρη την Ευρώπη και την στροφή των καταναλωτών στην ποιοτική διατροφή, το πρόγραμμα ευελπιστεί να αναδείξει την ελληνική μεσογειακή διατροφή και όλους τους τρόπους με τους οποίους ταιριάζει στις τάσεις της παγκόσμιας σύγχρονης food κουλτούρας.

Υπηρετεί δηλαδή την διάθεση για ευζωία (το λεγόμενο «wellness») μέσω του φαγητού αλλά υπακούει ταυτόχρονα στις περιβαντολλογικές ανάγκες ολόκληρου του πλανήτη. Και φυσικά υπακούει στο reference diet των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, δήλωσε: «Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι με αυτή τη συνεργασία επιτυγχάνεται η προβολή του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, που κορυφώνεται στην ελληνική μεσογειακή διατροφή με βάση τα προϊόντα της πατρίδας μας. Το Μέγαρο Αρσακείου με αυτή τη δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι θα καταστεί και πάλι σημείο αναφοράς με την παλιά του αίγλη και θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας. Προς τούτοις η Φ.Ε προσβλέπει στον παιδευτικό και τον πολιτιστικό χαρακτήρα που θα επαναποκτήσει ο χώρος του Αρσακείου Μεγάρου με την επίσκεψη μαθητών οι οποίοι θα ενημερώνονται για τη σημασία των ελληνικών προϊόντων διατροφής. Τέλος, το εισόδημα από το ετήσιο μίσθωμα θα μας βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών δράσεων των σχολείων μας».

Ο κύριος Άρης Κεφαλογιάννης, CEO της Legendary Food, δήλωσε:

Στον εντυπωσιακό πολυχώρο θα στεγάζονται εστιατόρια με γρήγορο, νόστιμο αλλά και υγιεινό φαγητό, καταστήματα με τοπικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς, αλλά και άλλες διαδραστικές εμπειρίες όπως σεμινάρια και βραδιές γευστιγνωσίας-κρασί, ελαιόλαδο, τοπικές κουζίνες, που θα ελκύουν τόσο τους Έλληνες όσο και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, το επιχειρηματικό σχέδιο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πολυκαταστήματος που θα προσφέρει τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα από όλη τη χώρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση στην αγορά στους μικρούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων. Επίσης, προβλέπει τη λειτουργία εστιατορίων και ταχυφαγείων που θα εκφράζουν τη διεθνή τάση «fine fast food», συγκεντρώνοντας στη Στοά όλους τους καλούς Έλληνες σεφ, την ίδρυση Σχολής Ελληνικής Μαγειρικής, και την κατασκευή ενός e-shop μέσω του οποίου τα ελληνικά προϊόντα θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Μετά την ριζική ανακαίνιση του Αρσακείου Μεγάρου, η οποία βάσει αδειοδοτήσεων αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 20 μηνών, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του επιχειρηματικού σχεδίου με στόχο την επέκταση του πολυχώρου μέσω franchise σε μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Τόκιο. Ύστερα από την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης, τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν μία πρεσβεία που θα τα προωθεί παγκοσμίως και οι εγχώριοι παραγωγοί θα έχουν αποκτήσει μία μόνιμη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η επισκεψιμότητα (με μία συγκρατημένη πρόβλεψη) αναμένεται να είναι 10.000-12.000 επισκέπτες ημερησίως, δηλαδή περίπου 3.000.000 το χρόνο.

Η συνολική επένδυση θα κοστίσει περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες ανακαίνισης θα ξεκινήσουν σε 10 περίπου μήνες.

 Το όλο εγχείρημα προβλέπεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει υπό την νέα του μορφή τον Ιούνιο του 2021.

Ο πολυχώρος προώθησης της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής θα εκτείνεται σε 11.000 τ.μ., ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 500 άμεσες και 5.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα