Εντός ορίων η ακτινοβολία από τις κεραίες μέσα στις πόλεις - Εκτός ορίων σε 4 «πάρκα» κεραιών

Δεν διαπιστώθηκαν υπερβάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών εντός του αστικού ιστού σε καμία περιοχή της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Η Επιτροπή δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι οποίες διενεργήθηκαν το 2017 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Κατά τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώθηκαν μόνο τέσσερις περιπτώσεις

υπερβάσεων των ορίων, που αφορούν θέσεις εκτός αστικού ιστού, σε περιοχές που συνιστούν πάρκα κεραιών».

Πέρυσι έγιναν από την ΕΕΑΕ έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 2.250 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. Σχεδόν το 98% ήσαν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ οι υπόλοιποι έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.

Περίπου το 85% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο 15% σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, καθώς και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.

Εξάλλου, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το έτος 2017. Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης, είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία του τομέα πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας, ραδιολογικής, πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. Αποστολή της είναι η προστασία πληθυσμού, εργαζομένων και περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
- Εκτός,- ektos