Ένα ακόμα ναυάγιο προσφύγων στην Τυνησία, το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες - Τουλάχιστον 29 νεκροί

Η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανέσυρε 10 πτώματα από την θάλασσα μετά την βύθιση κοντά στην ακτή σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας. Στο πλεούμενο επέβαιναν μετανάστες και πρόσφυγες προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τον διάπλου της Μεσογείου, με προορισμό

την Ιταλία.

Είναι το δεύτερο τέτοιο σκάφος που βυθίζεται στα ανοικτά της Τυνησίας σε διάστημα λίγων ωρών. Η ακτοφυλακή της Τυνησίας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, διέσωσε πέντε ανθρώπους και ανέσυρε 10 πτώματα.

Δίωξη ΜΚΟ από ιταλικές αρχές

Στην Λαμπεντούζα, παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν σε προσωρινή κατάσχεση πλοιάριου της ΜΚΟ Louis Michele, η δράση της οποίας έχει στηριχθεί, οικονομικά, από τον γνωστό καλλιτέχνη Bansky.

Σύμφωνα με τα μέλη της ΜΚΟ «οι ιταλικές αρχές δεν τους επιτρέπουν να σαλπάρουν και να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση στην κεντρική Μεσόγειο».

Όπως γράφει ο τύπος, η προσωρινή αυτή κατάσχεση, οφείλεται, πιθανώς, στο ότι το πλοίο μπορεί να πραγματοποίησε πολλαπλές επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών, πριν εισέλθει σε ιταλικό λιμάνι. Κάτι που απαγορεύεται από την νέα, σχετική, νομοθεσία της χώρας.

Βαθιά οικονομική κρίση στην Τυνησία

Η Τυνησία διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες ένα δάνειο ύψους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ αλλά οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν βαλτώσει μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε την Δευτέρα ότι η κατάσταση στην Τυνησία είναι «πολύ επικίνδυνη» και μάλιστα έκανε λόγο για κίνδυνο «κατάρρευσης» του κράτους που θα οδηγούσε σε «μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Η ανάλυση αυτή ωστόσο απορρίφθηκε από την Τύνιδα ως «δυσανάλογη».

#ΤΥΝΗΣΙΑ #ΝΑΥΑΓΙΟ #ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τυνησία, - Τουλάχιστον 29,tynisia, - toulachiston 29