Εμβόλιο γρίπης σε όλα τα παιδιά: Αναγκαίο ή όχι; Τι απαντά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στο Dikaiologitika News

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά για τη γρίπη είναι μια πρόταση που τα τελευταία χρόνια μπαίνει ολοένα και πιο εμφαντικά στην δημόσια κουβέντα.

Φέτος, ακόμα περισσότερο, καθώς μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων και με το κύμα της γρίπης σε πλήρη ανάπτυξη, έβαλαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα παιδιά (ο λόγος για τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού») στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας.

Με την γρίπη να καλπάζει αυτή τη στιγμή και με την κουβέντα να κορυφώνεται γύρω από το γιατί δεν εμβολιάζονται όσο θα έπρεπε οι ευπαθείς ομάδες, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας

- Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας μιλά για το θέμα στο Dikaiologitika News.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης εξηγεί πως αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο συζήτησης και στην Ελλάδα ώστε να γίνει κάποια στιγμή μελλοντικά με καθολικό τρόπο σε όλα τα παιδιά.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει: «Τα περισσότερα δεδομένα είναι υπέρ του εμβολιασμού όλων των παιδιών για την γρίπη. Και αυτό για τον εξής λόγο: οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κύρια πηγή διασποράς της γρίπης στην κοινότητα είναι τα παιδιά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι περισσότερες χώρες έχουν ανοίξει ήδη συζήτηση για την ωφελιμότητα του εμβολίου της γρίπης σε όλα τα παιδιά, έτσι ώστε να θωρακιστεί καλύτερα κι η κοινότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στις ΗΠΑ εφαρμόζεται ήδη αυτή η πρακτική ενώ σταδιακά έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην Αγγλία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε πειραματόζωα με μεγάλη επιτυχία ένα εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σταθερό εμβόλιο (δεν θα αλλάζει δηλαδή κάθε χρονιά), το οποίο θα προσφέρει καθολική προστασία για όλα τα στελέχη της γρίπης και το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όταν αυτό το εμβόλιο παραδοθεί στην ιατρική κοινότητα η συζήτηση για τον εμβολιασμό της γρίπης και στα παιδιά θα τεθεί σίγουρα επί τάπητος, μια και τα πράγματα θα είναι πλέον πιο εύκολα για μαζικό εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα συζητείται ήδη και στην Ελλάδα. Άλλωστε, είναι πραγματικότητα πως ολοένα και περισσότεροι παιδίατροι στη χώρα μας συστήνουν στους γονείς κι ειδικά σε αυτούς που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για την γρίπη.

Όπως επισήμανε στο Dikaiologitika News, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμοξιωλογίας και διευθύντρια στην Β' παιδιατρική κλινική  ΕΚΠΑ - Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Μαριλίζα Τσολιά: «Παρότι το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, βλέπουμε όλο και περισσότερους γονείς να το επιλέγουν έπειτα από σύσταση των παιδιάτρων τους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέντε χρόνια πριν».

«Όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας από 6 μηνών και πάνω, δύνανται να εμβολιαστούν για να προφυλαχθούν από την εποχική γρίπη. Είναι κάτι που το συστήνουμε» μας έλεγε κι ο Σταμάτης Βελακούλης λοιμωξιολόγος και συνεργάτης στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όταν σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από την γρίπη στην Ελλάδα για την φετινή χρονιά, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Να γίνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια σε παιδιά ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Το τελευταίο διάστημα, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το ζήτημα των γονέων που δεν επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, παρά το γεγονός ότι δεν υφίστανται ιατρικές αντενδείξεις. Η Αρχή έχει κάνει προτάσεις που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει δεκτές.

Ιδιαίτερα απασχόλησε την Αρχή η στάση του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή έχει εκφραστεί με διαδοχικές εγκυκλίους από το 2013, σε σχέση με τη διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας αφήνει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών, με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους «για οποιοδήποτε άλλο λόγο (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Συνήγορος του Πολίτη.

Πιο κοντά παρά ποτέ στο να ξεκαθαρίσει τα πράγματα το Υπουργείο Υγείας

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου ξεκινά η διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Υγεία. Ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η πρόβλεψη να είναι υποχρεωτικός  ο εμβολιασμός παιδιών στην προσχολική ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News, το νομοσχέδιο θα προσδιορίζει τις κατηγορίες που θα είναι υποχρεωτικό να γίνεται εμβολιασμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα