Έκδοση 10ετούς ομολόγου: Ποιοι επένδυσαν και από ποιες χώρες

Πάνω από 250 επενδυτές έλαβαν μέρος στο «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε με επιτυχία ο ΟΔΔΗΧ. Συγκεντρώθηκαν προσφορές άνω των 7,6 δισ. ευρώ, με την απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται σε ιστορικό χαμηλό 1,5%.

Συνεπώς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκε χαμηλά, ενώ η χώρα κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές "καλής ποιότητας".

Η μεγαλύτερη ζήτηση ήταν από διαχειριστές κεφαλαίων και τράπεζες,

ενώ μακροπρόθεσμα "καλής ποιότητας" χαρτοφυλάκια έλαβαν το 87,2% της έκδοσης.

Το 10ετές ομόλογο προσέλκυσε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο (49%), τις Σκανδιναβικές χώρες (10,1%), τη Γαλλία (7,5%), Γερμανία/Αυστρία (8,7%), Ελλάδα (4,7%), Ιταλία (4,5%) και Ισπανία (1,3%), ενώ επενδυτές από την Αμερική συμμετείχαν σε ποσοστό 7,5%.

Η συμμετοχή των hedge funds περιορίστηκε στο 12,8%., διαχειριστές κεφαλαίων αγόρασαν το 63,4% , τράπεζες το 10,9%, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία το 8,6%, ενώ οι κεντρικές τράπεζες το 4,3%.

Για «εξαιρετικά ποιοτική έκδοση» η οποία «αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα – βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα», έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα