ΕΦΚΑ: Επιστροφή χρημάτων σε 2.000 εργαζόμενους συνταξιούχους
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε περίπου 200.000, εκ των οποίων εισφορές και ειδικό πόρο λόγω απασχόλησης καταβάλουν οι 110.000.
Περίπου 2.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα λάβουν μέσα στο επόμενο δίμηνο επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα πρόκειται για ποσά που προέρχονται από τον επιπλέον ειδικό πόρο που κατέβαλαν λόγω της απασχόλησής τους ο οποίος ήταν πάνω από το πλαφόν που προβλέπει ο νόμος.
Από 1/1/2024 καταβάλλεται το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούσθε από τον φορέα, χωρίς την περικοπή (30%), λόγω της απασχόλησής σας μετά την συνταξιοδότηση και θεσπίζεται πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ που πρέπει να καταβάλλετε μαζί με τις εισφορές σας, αν δεν ανήκετε στις περιπτώσεις που εξαιρούνται από την καταβολή του.
Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε περίπου 200.000 εκ των οποίων εισφορές και ειδικό πόρο λόγω απασχόλησης καταβάλουν οι 110.000. Από αυτούς βρέθηκαν περίπου 2.000 να είναι «υψηλόμισθοι» και να έχουν καταβάλλει επιπλέον ποσά για τον ειδικό πόρο τα οποία ο ΕΦΚΑ θα τους τα επιστρέψει.
Οι υπόλοιποι 90.000 ανήκουν στις εξαιρέσεις του νόμου (αγρότες, πολύτεκνοι, κ.α) και μπορούν να εργάζονται χωρίς να πληρώσουν εισφορές, ούτε ειδικό πόρο. Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν έχουν πλέον καμία περικοπή στη σύνταξη και καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπει η νομοθεσία ανάλογα με το είδος της απασχόλησης (ως μισθωτοί δίνουν 13,35% επί του μισθού και ως ελεύθεροι επαγγελματίες την εισφορά που επιλέγουν).
Πέραν των εισφορών πληρώνουν ένα μικρό πέναλτι ως ειδικό πόρο απασχόλησης στον ΕΦΚΑ. Αυτός ο πόρος είναι 10% του μισθού τους αν εργάζονται ως μισθωτοί και η μισή (50%) μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης αν είναι αυτοαπασχολούμενοι. Αν είναι παράλληλα και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλουν διπλό πόρο για κάθε δραστηριότητα.
Το πλαφόν του ειδικού πόρου είναι ίσο με την εκάστοτε εθνική σύνταξη, ανεξάρτητα από το αν ο συνταξιούχος εργάζεται σε μια ή περισσότερες δουλειές, και ανεξάρτητα από το αν είναι παράλληλα μισθωτός και αυτοαπασχολούμενος. Για το 2024 ο ειδικός πόρος απασχόλησης δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 426,17 ευρώ μηνιαίως και για το 2025 είναι 436,40 ευρώ.
Όσοι πλήρωσαν το 2024 ειδικό πόρο απασχόλησης πάνω από 426,17 ευρώ θα πάρουν επιστροφή από τον ΕΦΚΑ στο επόμενο δίμηνο.
Οι κάτωθι περιπτώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων εξαιρούνται από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ και καταβάλουν ΜΟΝΟ τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές λόγω της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του Φορέα:
α) Άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23, του ν. 4488/2017 (Α’ 137).
β) Συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.
γ) Συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α’, της παρ. 1, των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210).
δ) Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54, του π.δ. 169/2007.
ε) Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
στ) Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3, του άρθρου 4, του ν. 4387/2016 (Α’ 85)
ζ) Συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο). (Εγκύκλιος 1/2024 και 10/2024)
#ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ #ΕΦΚΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έσφαξε τη γυναίκα του και τα παιδιά της, τον εκτελούν 35 χρόνια μετά
- Παραδόθηκε ο σύντροφος της μητέρας στη Λάρισα – Αποκαλύψεις φρίκης για τα αδερφάκια, η ανατριχιαστική περιγραφή της παιδιάτρου
- Συνελήφθη 17χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμού του 48χρονου στα Γλυκά Νερά - Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα
- Ανήλικος συνελήφθη για τον άγριο ξυλοδαρμό 48χρονου στα Γλυκά Νερά – Κατηγορίες για παραμέληση στους γονείς
- Συνταξιούχοι σε Μητσοτάκη: Δεν θα πληρώσουμε εμείς για το ReArm Europe
- Απονομή βαθμών Ανώτατων Αξιωματικών σε Ιδιώτες επί τιμή! Συμβαίνει κι αυτό στις ελληνικές ΕΔ! Κ.Φράγκος -Διαξιφισμοί
- Συνταξιούχοι: Έρχεται μπόνους σε 240.000 δικαιούχους - Πώς θα το λάβουν
- Εργαζόμενοι στο Μετρό προειδοποιούν για προβλήματα μετά με την πρόταση Κυρανάκη για 24ωρη λειτουργία - Τι εξετάζει η ΣΤΑΣΥ
- Αρκάς: Στέλνει τις ευχές στους σημερινούς εορτάζοντες
- Μετρό - Τραμ: Η 24ωρη λειτουργία τους και οι αντιδράσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- ΕΦΚΑ: Επιστροφή χρημάτων σε 2.000 εργαζόμενους συνταξιούχους
- Πανελλήνιες 2025 ΕΠΑΛ: Η λίστα με τα μαθήματα ανά ειδικότητα και τομέα, οι ημερομηνίες εξέτασης
- «Fly in SKG Sky»: Άλμα επί κοντώ με φόντο την Καμάρα
- Έκθεση: Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί περισσότερο την εργασία των γυναικών παρά των ανδρών
- Η Κιμ Καρντάσιαν θα παίξει σε ταινία του Netflix
- MasterChef 2025: Ο διαγωνιζόμενος που κέρδισε τα 1.000 ευρώ (Βίντεο)
- Και η Βραζιλία καταγγέλει «σφαγή» από το Ισραήλ – «Παραλυσία» του ΣΑ του ΟΗΕ
- «The Chase»: Έχασαν μέσα από τα χέρια τους 14.300 ευρώ (Βίντεο)
- Χαρίτσης σε Μητσοτάκη: Φτάνει πια – Η ζωή 14.000 βρεφών δεν μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητο
- Κωνσταντίνου και Ελένης: Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ περιμένει τους όρους της Ρωσίας για τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία
- Σιγή Βορίδη για την επιστροφή μεταναστών
- Βαγγέλης Χαρισόπουλος για το τέλος του «Πάμε Δανάη»: Αυτό μας είπαν, αυτό πιστεύω
- Ποιος σκύλος θα πιει πρώτος το γάλα; Μόνο το 1% των ευφυών το βρίσκουν σε 8 δευτερόλεπτα!
- ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο “χάρτης” πληρωμών έως 23 Μαΐου – Ποιοι πάνε ταμείο
- Μπάιντεν: Η διάγνωση καρκίνου έγινε όντως την περασμένη εβδομάδα διαβεβαιώνει εκπρόσωπος του
- Τελεσίγραφο ΑΑΔΕ στους μεγάλους οφειλέτες - Για ρύθμιση χρεών άνω των 150.000 ευρώ
- CNN: Το Ισραήλ ετοιμάζεται να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
- Αυτή η καθημερινή συνήθεια συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο 13 μορφών καρκίνου