ΔΕΗ, λιγνίτες, ΝΟΜΕ, ΔΕΠΑ και νερό στην «λίστα» της 4ης αξιολόγησης

Σε οκτώ σημεία του ενεργειακού τομέα αλλά και του νερού θα πρέπει να κάνει παρεμβάσεις η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τον λιγνίτη, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, την αγοορά φυσικού αερίου αλλά και το νερό

Τα dikaiologitika.gr παρουσιάζουν την πλήρη λίστα με τα προαπαιτούμενα στον ενεργειακό τομέα που προβλέπει η 4η αξιολόγηση.

Λιγνίτης.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να θα διασφαλίσει μέχρι τον Μάιο ότι όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτελεσματική εκποίηση στους αγοραστές των εκχωρούμενων δραστηριοτήτων όπως αναφέρονται στη δεσμευτική

προσφορά που έγινε δεσμευτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης όλων των απαραίτητων νομοθετικών, κανονιστικών και εταιρικών μέτρων ή / και αποφάσεων, της διαγραφής και της απόσχισης των εκχωρούμενων δραστηριοτήτων, καθώς και της επίσημης έναρξης της διεθνούς ανοικτής διαδικασίας υποβολής προσφορών από τη ΔΕΗ, η οποία θα βασίζεται σε μια δίκαιη αποτίμηση και θα διασφαλίζει τα νόμιμα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, εφαρμόζονται πλήρως και σωστά.

NOME.

Κοινή αξιολόγηση. Η πρώτη κοινή αξιολόγηση εκ μέρους των αρχών και των θεσμικών οργάνων θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων: (i) την εισαγωγή της μελλοντικής αγοράς μοντέλου-στόχου, (ii) τα διαρθρωτικά μέτρα για το λιγνίτη, για τα οποία θα προσδιορίσει την έγκαιρη προσαρμογή του μηχανισμού NOME. Αυτό θα περιλαμβάνει τη σταδιακή κλιμάκωση των ποσοτήτων προς δημοπρασία, η οποία θα καταστεί σταδιακή παράλληλα με την υλοποίηση της εκποίησης και θα καταστεί ανάλογη με την εκχωρούμενη ικανότητα παραγωγής λιγνίτη κατά το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της εκχωρούμενης επιχείρησης; και (iii) την πιθανή ανάγκη να υιοθετηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου παραγωγής της ΔΕΗ.

Οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.

Εκκαθάριση όλων των καθυστερούμενων οφειλών φορέων του δημόσιου τομέα που καλύπτονται από τη σύμβαση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και του δημοσίου έως τον Μάιο.

Λογαριασμός RES.

Μέχρι τον Μάρτιο, η επιβάρυνση του προμηθευτή θα μειωθεί κατά το προβλεπόμενο ετήσιο πλεόνασμα του λογαριασμού RES και θα συμφωνηθεί ένα σχέδιο πλήρους αντικατάστασής του μέχρι το τέλος του 2018, π.χ. με την εισαγωγή εγγυήσεων προέλευσης / πράσινων πιστοποιητικών.

Μηχανισμός χωρητικότητας.

Ο νέος μηχανισμός χωρητικότητας θα κοινοποιηθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Αγορά φυσικού αερίου.

Λήψη κάθε απαραίτητου μέτρου για την εξάλειψη οποιασδήποτε υφιστάμενης οριζόντιας ή κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της ΔΕΠΑ και των εταιρειών προμήθειας έως τον Μάρτιο. Σε περίπτωση εξόδου κάποιων από τους σημερινούς μετόχους των εταιριών προμήθειας και μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, η συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση πιθανών εμποδίων στον ανταγωνισμό, πριν από την έναρξη της προσφοράς της ΔΕΠΑ. Σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία υποβολής προσφορών θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Μοντέλο Target.

Προκειμένου να λειτουργήσουν η ημερήσια αγορά, η αγορά της επόμενης ημέρας και η αγορά εξισορρόπησης έως τον Αύγουστο, οι ελληνικές αρχές: (i) θα εκδώσουν όλους τους κωδικούς της αγοράς έως τον Μάρτιο του 2018, (ii) θα δημιουργήσουν νομική οντότητα ως διάδοχο του ΛΑΓΗΕ μέχρι τον Φεβρουάριο και iii) θα θέσουν σε λειτουργία λειτουργικά συστήματα πληροφορικής έως τον Μάιο του 2018 για την ημερήσια αγορά, την αγορά της επόμενης μέρας και την αγορά εξισορρόπησης και iv) οι αρχές θα προβούν μαζί με τα θεσμικά όργανασε κοινή αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε όσον αφορά τις εταιρικές και τεχνικές πτυχές του σχεδίου και θα λάβουν τις απαραίτητες δράσεις όχι αργότερα από τον Ιούνιο για να εξασφαλίσουν ότι το μοντέλοTarget θα λειτουργήσει έως τον Αύγουστο.

Νερό

Πλήρες σύστημα πληροφοριών. Μέχρι τον Φεβρουάριο, η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, με την υποστήριξη τεχνικής βοήθειας, θα εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης σχετικά με το υφιστάμενο σύστημα τακτικής συλλογής πληροφοριών και την ανάπτυξη ενός Πλήρους Πληροφοριακού Συστήματος και θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Στρατηγικό σχέδιο. Μέχρι το Μάρτιο, οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη τεχνικής βοήθειας, θα οριστικοποιήσουν το στρατηγικό σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων για μια εξαετία, από το 2018 έως το 2023, με στόχο την ενίσχυση της διακυβέρνησης, της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής αυτονομίας της στο εσωτερικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιχειρησιακό σχέδιο. Μέχρι τον Απρίλιο θα οριστικοποιηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τα έτη 2018-2019, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων δράσεων, βημάτων, χρονοδιαγραμμάτων για το υπόλοιπο του 2018 και για το 2019. Το σχέδιο θα συμβάλει στην εφαρμογή του 6ετούς στρατηγικού σχεδίου της Ρ.Α.Υ.

Διακυβέρνηση. Μέχρι το Φεβρουάριο θα τροποποιηθεί ο νόμος 3199/2003 για την περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το σύστημα ύδρευσης μέσω της αναθεώρησης της σύνθεσης και της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Νερού.

Υπηρεσίες κοστολόγησης και τιμολόγησης. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων για την "κοστολόγηση και τιμολόγηση των υδάτινων υπηρεσιών".

Keywords
Τυχαία Θέματα