Χαλκιδική: Μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης - Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι (pics+vid)

Περισσότερους από 300 στύλους του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κατέστρεψε η κακοκαιρία στη Χαλκιδική, όπου συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Ως το μεσημέρι αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο δίκτυο υψηλής τάσης στη Χαλκιδική, καθώς οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ που εργάζονταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας αντικατέστησαν τους δύο χαλύβδινους ιστούς που έπεσαν λόγω της κακοκαιρίας και εργάζονται τώρα για την τοποθέτηση των αγωγών.

Σύμφωνα με τον

ΑΔΜΗΕ, οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών -Κασσανδρείας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται έως το μεσημέρι, εκτός σοβαρού απροόπτου. 

Παράλληλα εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις παροχές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης -που παραμένει στη Χαλκιδική -βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η καταστροφή που υπέστησαν οι δύο ιστοί της υψηλής τάσης αποτελεί πρωτοφανές συμβάν για τα ελληνικά δεδομένα. 

Μαρτυρίες-σοκ: «Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε»

Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες όσων έζησαν τις τραγικές στιγμές στη Χαλκιδική, που χτυπήθηκε από τη θεομηνία.

Ο απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή είναι επτά νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες. Στη Νέα Πλάγια, μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της έχασαν τη ζωή τους, στο εστιατόριο που έτρωγαν, όταν εξαιτίας της κακοκαιρίας αποκολλήθηκε η οροφή και τους πλάκωσε.

«Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε- έριχνε χαλάζι σαν μπάλες του γκολφ από την κόλαση», λένε αυτόπτες μάρτυρες στη Χαλκιδική
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας Βρετανίδας τουρίστριας για τα όσα έζησε με την οικογένειά της όταν βρέθηκαν στο μάτι της καταιγίδας στη Χαλκιδική. Η 52χρονη γιαγιά Λιζ Τράβις, είπε στη βρετανική εφημερίδα Mirror ότι έπεσαν στο πάτωμα ενός ταξί με τα κεφάλια καλυμμένα προστατεύοντας τον δίχρονο εγγονό τους καθώς μαινόταν απ’ έξω η θύελλα απειλώντας να ανατρέψει το όχημα, που μαστίγωναν το χαλάζι και σπασμένα κλαδιά.

«Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε. Ήταν τρομακτικό. Δεν είμαι θρησκευόμενη, αλλά άρχισα να προσεύχομαι και να κάνω το σταυρό μου. Είδαμε ένα στύλο της ΔΕΗ να σωριάζεται μπροστά μας στο δρόμο, ένα αμάξι να χάνεται στην άκρη ενός γκρεμού, δεν το πιστεύαμε.

Η Βρετανίδα τουρίστρια κι οι δικοί της -συνολικά επτά άτομα- είχαν πάει βραδινή βόλτα στην Άφυτο, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, περίπου 40΄απόσταση απ’ το ξενοδοχείο τους. Στην επιστροφή πήραν δύο ταξί γύρω στις 22:00 μ.μ., στο ένα ήταν η ίδια με τον άνδρα της, την κόρη της και τον δίχρονο εγγονό τους, ενώ στο άλλο ακολουθούσαν ο γαμπρός της με τους γονείς του. Δύο λεπτά αφότου ξεκίνησαν άρχισε να ρίχνει χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ κι ο ταξιτζής αναζητούσε μέρος να κρυφτούν. «”Πρέπει να κάνουμε στην άκρη, βρέχει πέτρες ο ουρανός”, μας είπε. Δεν βλέπαμε που πηγαίναμε, προχωρούσαμε σαν χελώνες. Στο αμάξι έπεφτε χαλάζι σαν μπάλες του γκολφ από την κόλαση! Βρήκαμε ένα δρομάκι και σταματήσαμε. Το ταξί έτρεμε απ’ τον άνεμο, νομίσαμε ότι θα αναποδογυρίσει. Κλαδιά έπεφταν πάνω μας, ακούγαμε τον αέρα που ούρλιαζε. Πέσαμε όλοι στο πάτωμα του αυτοκινήτου, βάλαμε το παιδί ανάμεσα σε μένα και την κόρη μου και το προστατεύαμε με τα κορμιά μας. Ο μικρός νόμιζε ότι παίζαμε κάποιο παιχνίδια, αλλά εμείς τρέμαμε με τα κεφάλια καλυμμένα μήπως και σπάσουν τα τζάμια».

Η οικογένεια έμεινε μισή ώρα στο σημείο προτού συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής όταν σταμάτησε η θεομηνία στη Χαλκιδκή. Φθάνοντας στο ξενοδοχείο έτρεμαν σοκαρισμένοι, αλλά ευτυχώς ήταν όλοι ασφαλείς…

Keywords
Τυχαία Θέματα