Μπολόνια: Η πόλη της Αναγέννησης, των πιο ψηλών πύργων και των χιλιάδων νέων (pics)

Mία πόλη η οποία υπήρξε η πρώτη στον Δυτικό κόσμο που ανακάλυψε την σπουδαιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης και την εφάρμοσε με τον τρόπο που ισχύει μέχρι τις μέρες μας, δεν θα μπορούσε χίλια χρόνια μετά, να μην παραμένει μια από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου ιδρύθηκε το 1.088 στην Μπολόνια και παραμένει το δεύτερο μεγαλύτερο στην χώρα της Ιταλίας. Ο Έρασμος, ο Κοπέρνικος, ο Μαρκόνι και ο Παζολίνι, μεταξύ των αποφοίτων του.

Στην Μπολόνια δεν πηγαίνεις για να μορφωθείς μέσω των Πανεπιστημίων της μόνο. Πηγαίνεις για

να θαυμάσεις τα αξιοθέατα και την αγορά της. Κι επειδή η πόλη είναι καταπράσινη, το οποίο σημαίνει ότι βρέχει πολλές μέρες τον χρόνο, μπορείς να περιπλανηθείς και να ψωνίσεις σε όλα τα καταστήματα με οποιοδήποτε καιρό. Φρόντισαν γι αυτό οι καταπληκτικοί αρχιτέκτονες της Αναγέννησης, να υπάρχουν αψίδες και στοές έξω από όλα τα καταστήματα και πάνω από όλα τα πεζοδρόμια. Στοά μήκους σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων με 666 αψίδες; Κι όμως, υπάρχει. Αφιερωμένη στον San Luca τον 17ο αιώνα, τον αντίστοιχο της δικής μας Αγίας Φωτεινής.

Από τον 12ο αιώνα που ήταν μια πανίσχυρη πόλη, ανάμεσα στις 5-6 της Ευρώπης, το σύνδρομο της Βαβέλ ήταν ισχυρό – όπως και σήμερα άλλωστε - μεταξύ των κατοίκων της. Το εξεδήλωναν με το χτίσιμο όλο και υψηλότερων πύργων, σύμβολο της ισχύος τους. Οι οικογένειες των Asinelli και Garisenda συναγωνίζονταν, ποια θα κατασκευάσει τον υψηλότερο. Με το που ολοκλήρωνε την κατασκευή της η μια, η άλλη προσέθετε λίγα τούβλα για να πάει ψηλότερα. Φαίνεται ότι η Πίζα δεν κατείχε το μονοπώλιο. Οι Asinelli έφτασαν τα 97 μέτρα και σήμερα γέρνουν 2,5 μέτρα από την βάση τους, αυξανόμενα κάθε χρόνο. Των Garisenda που έγερνε περισσότερο, τους ανάγκασαν να “κλαδέψουν” την κορυφή του, μην πέσει στους περαστικούς και τους κατέβασαν στα 48 μέτρα. Εμβληματικοί και ονομαστοί ως Due Torri κι οι δύο σήμερα, περίβλεπτοι από χιλιόμετρα μακρυά, λειτουργούν ως φάροι προσανατολισμού, ώστε να μην χάνεις ποτέ την Πιάτσα Ματζιόρε.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης στην Πιάτσα Ματζιόρε κατακλύζεται από επιβλητικά αξιοθέατα. Δεσπόζει το Παλάτσο Κομουνάλε, το Παλάτσο ντελ Ποντεστά και το παλάτι του βασιλιά Έντσο. Εκτενώς ανακαινισμένα εδώ και αιώνες όλα.

Η ζωή στην Μπολόνια θα ήταν αυτό που περίμενε κανείς από μια πόλη όπου το ¼ του πληθυσμού της, 80.000 κάτοικοι, είναι φοιτητές. Σφύζει από ζωντάνια σε όλα τα σημεία και σε όλες τις ώρες, με σημείο συνάντησης την Πιάτσα Ματζιόρε, μπροστά από το άγαλμα του Ποσειδώνα.

Η Μπολόνια αγαπάει τους νέους ανθρώπους. Κάθε χρόνο σχεδόν όλο το καλοκαίρι, τους έχει στήσει έναν τεράστιο κινηματογράφο στο κέντρο της. Ανοιχτός, κάτω από τα αστέρια του ουρανού της και «Κάτω από τα αστέρια του κινηματογράφου» όπως τον ονομάζει. Εξαιρετικές και επιλεγμένες ταινίες από όλον τον κόσμο, που εκπλήσσουν και τους περαστικούς, κρατώντας τους για δύο ώρες τουλάχιστον μέσα στην πλατεία είτε στα σκαλοπάτια του Παλάτσο Κομουνάλε είτε όρθιους.

Αν είσαι περαστικός από την Μπολόνια, η σκέψη σου είναι, «δεν πρόλαβα τίποτε να δω, πρέπει να ξανάρθω».

Πείτε δυνατά «Μπολόνια»! Όχι, η πόλη προφέρεται ως Bologna!!! Ακούστε ΕΔΩ πώς προφέρεται σωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα