Μπάσκετ: Τελικός «αιωνίων» στο Κύπελλο Ελλάδος έπειτα από εννέα χρόνια (εικόνες)

Αναμέτρηση των «αιωνίων» αντιπάλων στον τελικό του 47ου Κυπέλλου Ελλάδος Μπάσκετ, εννέα χρόνια μετά, προέκυψε από τους ημιτελικούς της διοργάνωσης που διεξήχθησαν την Παρασκευή.

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 85-68 επί του Προμηθέα και ο Ολυμπιακός με 76-70 της ελλιπούς αλλά αξιόμαχης ΑΕΚ στον άλλον ημιτελικό του φετινού φάιναλ φορ

του Κυπέλλου Ελλάδος.

Οι αποψινές προκρίσεις των «αιωνίων» αντιπάλων, δίνουν τον πρώτο μεταξύ τους τελικό έπειτα από εννέα χρόνια και την καταληκτική αναμέτρηση του 38ου τελικού του θεσμού στο Ελληνικό, όταν ο Παναθηναϊκός είχε σηκώσει την κούπα με το τελικό 81-78.

Εβανς, Νέντοβιτς οδηγοί για το «τριφύλλι»

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από το -14 της 1ης περιόδου, επικράτησε με 85-68 του Προμηθέα, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου και θα διεκδικήσει τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο του και 21ο στο σύνολο των 26 τελικών της Ιστορίας του στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στον αντίποδα, ο φιναλίστ 2020 και 2021, Προμηθέας, δεν θα είναι παρών σε έναν τρίτο διαδοχικό τελικό Κυπέλλου.

Ο Τζέρεμι Έβανς σημείωσε νταμπλ νταμπλ με 15 πόντους και 11 ριμπάουντ, πρώτος σκόρερ αναδείχτηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 17 πόντους, «πύργος» στο β΄ μέρος ο Παπαγιάννης με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ 12 πόντους πέτυχε και ο Μέικον.

Από τον Προμηθέα που πάλεψε ξεχώρισαν οι Κέντρικ Ρέι (19π.) και Δημήτρης Αγραβάνης (14π., 9ρ.).

Χωρίς τον αρχηγό του, Ιωάννη Παπαπέτρου, παρατάχθηκε ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» είχαν στη δωδεκάδα τον 21χρονο φόργουορντ, Νίκο Χουγκάζ, ο οποίος όμως δεν πήρε χρόνο συμμετοχής. Ο Προμηθέας, από την άλλη, στερήθηκε των υπηρεσιών των Νίκου Γκίκα και Τζεράι Γκραντ. Ως εκ τούτου, ο τεχνικός των Αχαιών, Ηλίας Ζούρος, υποχρεώθηκε να δηλώσει στη δωδεκάδα τέσσερις εφήβους, τους Τανούλη, Λάγιο, Μπαζίνα και Πλώτα.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε πριν από το τζάμπολ στην μνήμη του πρώην προέδρου της ΕΣΚΑΝΑ, Βαγγέλη Λυμπεράτου.

Τα δεκάλεπτα: 27-13, 39-38, 50-58, 68-85

Ολυμπιακός, η επιστροφή

Με την ΑΕΚ να... μένει από δυνάμεις στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός πέρασε ένα βράδυ μακριά από απρόοπτα στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στα «Δύο Αοράκια», παίρνοντας άνετα την πρόκριση για τον τελικό του θεσμού, όπου περιμένει ο Παναθηναϊκός (20/2, 17:00).

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν με 76-70 της Ένωσης και στην επιστροφή τους στην καταληκτική «μάχη» για το τρόπαιο μετά από τέσσερα χρόνια (τελευταία ήταν το 2018 απέναντι στην ΑΕΚ), θα διεκδικήσουν το 10 τρόπαιο της Ιστορίας τους και πρώτο από το 2011!

Κορυφαίος των νικητών ο Κώστας Παπανικολάου με 16 πόντους, ενώ διψήφιοι ήταν και οι Σάσα Βεζένκοφ (15π.), Χασάν Μάρτιν (11π.) και Κώστας Σλούκας (12π.). Από την ΑΕΚ των απουσιών (Μπράιαν Ανγκόλα, Νίκος Παππάς, Άντι Ράουτινς, Κιθ Λάνγκφορντ), προσπάθησε ο Ιαν Χάμερ με 26 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 16-18, 32-29, 56-42, 76-70

Keywords
Τυχαία Θέματα