Μπαιντενόπουλος....ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ελληνική Ομογένεια, απολαμβάνει σχέση εκτίμησης και σεβασμού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και όπου συναντήσει Έλληνα συστήνεται ως … «Μπαϊντενόπουλος».

Ο Τζο Μπάιντεν δε νιώθει μόνο Έλληνας, όπως άλλωστε εχει πει και ο ίδιος στο παρελθόν. Δείχνει έμπρακτα, εδώ και χρόνια, την αγάπη του για τη χώρα μας, τους ανθρώπους της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει μάλιστα επισκεφθεί αρκετές φορές την πατρίδα

μας.

Τι σημαίνει η εκλογή Μπάιντεν για την Ελλάδα; Σίγουρα μόνο θετικά μπορεί να δει κάποιος τις μέχρι τώρα θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ για την χώρα μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που το Αιγαίο έχει εξελιχθεί σε «ωρολογιακή βόμβα».

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία, ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας. Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Aνατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν» είχε αναφέρει ο Τζο Μπάιντεν, σε δήλωσή του κατα την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Το 1978 ο Μπάιντεν, νεοεκλεγείς γερουσιαστής στην πολιτεία Ντέλαγουερ, είναι από αυτούς που ψηφίζουν υπέρ της συνεχίσεως του εμπάργκου όπλων κατά της Τουρκίας για την παράνομη εισβολή στην Κύπρο. Η τότε κυβέρνηση Κάρτερ ζήτησε να αρθεί το εμπάργκο που είχε επιβληθεί και ο Μπάιντεν ήταν από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της συνεχίσεως θεωρώντας ότι δεν έχουν λήξει οι συνέπειες της παράνομης κατοχής.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δώσει επανειλημμένα το «παρών» σε εκδηλώσεις Ελληνοαμερικάνων. Διατηρεί θερμή σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, όπως άλλωστε και με τον προκάτοχό του Δημήτριο. Το 2015 του απονεμήθηκε από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας», ενώ μία χρονιά πριν παρέστη στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, της μεγαλύτερης ετήσιας συγκέντρωσης της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

*Ο Τζο Μπάιντεν στο φιλανθρωπικό γκαλά της ομογένειας «Blue Dream»

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Τζο Μπάιντεν το 2016, στο φιλανθρωπικό γκαλά «Blue Dream» που διοργανώνεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του ιερατικού Επιτρόπου της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής π. Αλέξανδρου Καρλούτσου. Εκείνη τη χρονιά τα έσοδα του γκαλά διατέθηκαν στο Ίδρυμα Beau Biden Foundation για την προστασία των παιδιών. Ο θάνατος του γιου του, Μπο Μπάιντεν, σημάδεψε βαθιά το νεοκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, γι αυτό και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Δ.Σ. του Ιδρύματος είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. Ανάμεσά τους μία ξεχωριστή γυναίκα, που έχει επιλέξει να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για την πρεσβυτέρα Ξανθή Καρλούτσου, σύζυγο του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου και μητέρα του Μάικλ Καρλούτσου, πρώην επικεφαλής του Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρμεντ.

 

*Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ

Όταν ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «παρών» στο γκαλά απηύθυνε συγκινητική ομιλία και ευχαρίστησε τους Έλληνες για όσα τον έχουν διδάξει. «Ξέρω ότι σας διακόπτω το πάρτυ, αλλά ήμουν στην περιοχή και ο π. Άλεξ και μου ζήτησε να περάσω. Όπως ξέρετε όλοι καλά δεν μπορείς να πεις όχι στον π. Άλεξ» είπε αστειευόμενος κατά την έναρξη της ολιγόλεπτης ομιλίας του.

Ο φάδερ Αλεξ με την πρεσβυτέρα Ξανθή Καρλούτσου στην βράβευση τους για τα ανθρωπινα δικαιώματα

 

Ο φάδερ Αλεξ με τον εκλεγμένο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

«Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για μένα και την οικογένειά μου. Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τη φιλοξενία, αλλά ακόμη περισσότερο για τα όσα μου έχετε διδάξει. Έχω μάθει τόσα πολλά από εσάς και το εννοώ πραγματικά. Θα κάνω ότι μπορώ για την Ελλάδα μέσα ή έξω από το Οβάλ γραφείο» τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για θέματα σχετιζόμενα με την απρόσκοπτη λειτουργία και αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τις θρησκευτικές ελευθερίες και ιδιαίτερα την επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

*Ο νέος εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ στα βραβεία Αθηναγόρας σε μεγάλο κοινό της ομογένειας

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τον είχε επισκεφθεί στο Φανάρι τον Νοέμβριο του έτους 2014 στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία. Η συνάντηση τότε με τον Πατριάρχη είχε διάρκεια μιάμιση ώρα. Το ζεύγος Μπάιντεν έχει παραθέσει επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στην επίσημη κατοικία του Αμερικανού Αντιπροέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα