ΑΣΕΠ: Χάος με την 3Κ/2018 - Παράταση ζητούν οι δήμοι γιά τους συμβασιούχους

Η αμέριστη συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στον αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι για να μπορέσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους,με την παράλληλη πρόοδο στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ‘Ένωσης με την Επιτροπή των Συμβασιούχων.

Στη

συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με το Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Β. Πάνου, η Επιτροπή των Συμβασιούχων παρουσίασε τα προβλήματα που προκύπτουν με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί. Πολλοί από τους συμβασιούχους μετά τις 31 Μαρτίου κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν και θα τους αντικαταστήσουν θα είναι από την προσωρινή λίστα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ μετέφερε στην Επιτροπή των εργαζομένων μήνυμα του Προέδρου Γ. Πατούλη, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν, θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμβασιούχοι στους δήμους.

«Πρόκειται για έμπειρο προσωπικό το οποίο βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία από το 2015.

Τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δουν σοβαρά το πρόβλημα και να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυσή του. Δεν μπορεί να συζητείται η αντικατάστασή τους τη στιγμή που πλησιάζει η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες σε πολλές περιοχές είναι τεράστιες. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι πρόκειται για έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών μας. Θα είμαστε ουσιαστικά και πρακτικά μαζί τους.

Η τύχη τους εξαρτάται από τη νομοθετική εξουσία και θα εργαστούμε μαζί τους για να βρεθεί μια λύση που θα τους καλύπτει».

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ είναι:

· Κατάθεση αιτήματος τουλάχιστον εξάμηνης παράτασης των συμβάσεών τους, καθώς δεν αναμένεται η άμεση ολοκλήρωση της έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων του διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ

· Συμπαράσταση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τους

· Αναζήτηση από κοινού νομοθετικής πρότασης που θα συμβάλει στην διασφάλιση των θέσεων από τους ίδιους τους συμβασιούχους.

Να σημειωθεί ότι η 27η Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και αποστολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για τις θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Επιτροπή των Συμβασιούχων που επισκέφθηκαν σήμερα την ΚΕΔΕ συμμετείχαν η Μ. Κρητικού, ο Π. Μπόβος και ο Θ. Παπαλόπουλος.

Η καταληκτική ημερομηνία της 31η Μαρτίου που έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών στους συμβασιούχους που εργάζονται σήμερα στους δήμους δείχνει να μην ευσταθεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Το υπουργείο αλλά και το ΑΣΕΠ έχουν δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν τώρα και θα αντικαταστήσουν τους σημερινούς συμβασιούχους θα είναι από την προσωρινή λίστα των επιτυχόντων του διαγωνισμού.

Ωστόσο με βάση τα δεδομένα που επικρατούν οι πραγματικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού θα αργήσουν να ανακοινωθούν επισήμως από το ΑΣΕΠ.

Η όλη διαδικασία της επιλογής θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης θα είναι ότι πολύς κόσμος θα πάει να εργαστεί με την προσωρινή λίστα των επιτυχόντων και στην συνέχεια να απολυθεί όταν θα ανακοινωθεί η οριστική λίστα των επιτυχόντων. Το πρόβλημα όμως θα γίνει μεγαλύτερο αφού είναι σίγουρο ότι λόγω της πιεστικής κατάστασης με τις ημερομηνίες – να σημειωθεί ότι στις 31 του μήνα πρέπει να φύγουν οι σημερινοί συμβασιούχοι – θα γίνουν πολλά λάθη και θα είναι πολύς ο κόσμος που αναγκαστεί να φύγει μετά από την δουλειά του.

Προς σε αυτή την κατεύθυνση δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έδωσε υποσχέσεις για παραμονή στην εργασία τους, μέχρι τον Ιούλιο, στους συμβασιούχους – παρατασιούχους καθαριότητας δήμων όταν πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους σχετικά με το εργασιακό μέλλον τους κατηγορώντας ανοιχτά την ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «για μια ακόμη φορά ξεπούλησε το κίνημα και παρέδωσε τους εργαζομένους στο έλεος της κυβέρνησης».

Ο Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους και επιδιώκοντας να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό τους, ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι δήμαρχοι έχουν ζητήσει οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να υπάρξει 4μηνη παράταση, μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να να μην υπάρξουν προβλήματα, μέχρι να τοποθετηθούν οι μόνιμοι εργαζόμενοι που θα προκύψουν από τα τελικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018, φροντίζοντας ωστόσο με νόημα να ξεκαθαρίσει ότι την «τελική έγκριση» δεν την έχουν οι δήμαρχοι.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας με τους συγκεντρωμένους και κληθείς να απαντήσει τις ερωτήσεις τους σχετικά με το μέλλον τους, μετά την 31η Μαρτίου αν δεν έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ της Προκήρυξης, όπως έχει δεσμευτεί η Ανεξάρτητη Αρχή αλλά και η ηγεσία του ΥΠΕΣ, ανέφερε:

«Έχουμε ζητήσει κατ΄ αρχήν παράταση επίσημα όπως ξέρετε. Εμείς πληρώνουμε, εμείς έχουμε τις ανάγκες, εμείς θέλουμε να μπορούμε να αποφασίζουμε. Όπως ξέρετε βέβαια δε γίνεται αν δεν υπάρχει έγκριση. Έχουμε ζητήσει τουλάχιστον 4 μήνες παράταση. Είναι δυνατό να φύγετε μέσα στο Πάσχα; Είμαστε μαζί σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα