Αποκάλυψη: «Ντουμάνι» στον αντικαπνιστικό νόμο τα πρόστιμα για τους ανήλικους σε ΙΧ

Ερωτήματα δημιουργεί η διάταξη για τα πρόστιμα για κάπνισμα σε αυτοκίνητο παρουσία ανηλίκου. Συγκεκριμένα, ο νομοθέτης θεωρεί ότι μόνο ο ανήλικος κάτω των 12 ετών δύναται να υποστεί τις συνέπειες του καπνίσματος μέσα σε αυτοκίνητο.

Ο νόμος είναι ιδιαίτερα σκληρός με τις συνεχείς παραβάσεις του ίδιου ιδιοκτήτη καταστήματος και προβλέπει οριστικό λουκέτο της επιχείρησης μετά την επιβολή για 5η φορά χρηματικού προστίμου. Για τον λόγο αυτό, όπως έγραψε το Dikaiologitika News από χτες, οι μεγάλες... πίστες της χώρα κινδυνεύουν με οριστικό

λουκέτο.

Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται ο νομοθέτης θεωρεί ότι μόνο ο ανήλικος κάτω των 12 ετών δύναται να υποστεί τις συνέπειες του καπνίσματος μέσα σε αυτοκίνητο και γι' αυτό επιβάλλει πρόστιμο στον οδηγό μόνο γι' αυτή την περίπτωση και όχι για ανήλικο άνω των 12 ετών. Πρόκειται για ένα δυσερμήνευτο θέμα για το όποιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσχυσε το σκεπτικό ότι ο νόμος οφείλει να προστατεύσει τους ανηλίκους μέχρι την ηλικία όπου δεν έχει αναπτύξει πλήρως δυνατότητες αυτοπροστασίας. 

Ο αντικαπνιστικός νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και λίγο καιρό και ενώ ήδη έχουν πέσει τα πρώτα πρόστιμα σε παραβάτες. Ο αντικαπνιστικός νόμος φαίνεται πως έχει την αποδοχή του κόσμου. Τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ.

Και εδώ δημιουργούνται ερωτήματα καθώς ως ανήλικο ορίζεται ένα παιδί μέχρι να συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Φαίνεται λοιπόν ότι στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και έχει την αποδοχή του κόσμου υπάρχει κενό.

Όσον αφορά το χαμηλότερο πρόστιμο, αυτό των 100 ευρώ, αφορά περιπτώσεις όπως κάπνισμα σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σταθμούς μεταφορικών μέσων αλλά και λιμάνια και αεροδρόμια εκτός των προβλεπόμενων χώρων. Επίσης κάπνισμα σε δημόσιους χώρους εργασίας και χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια και μπαρ.

Τα πρόστιμα αυτά αφορούν τους καπνιστές θαμώνες ή επισκέπτες αλλά προβλέπονται υψηλότερα πρόστιμα για τους προϊστάμενους ή υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων αυτών, πρόστιμα που ξεκινούν από τα 500 ευρώ αλλά εάν υπάρξει επανάληψη της παράβασης μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 ευρώ, μαζί με οριστική ανάκληση της άδειας.

Όσοι ανάβουν τσιγάρο σε χώρους κλειστούς ή ανοιχτούς με παρουσία ανηλίκων, όπως παιδικοί/βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων κ.τ.λ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος διαχείρισης με πρόστιμο 500 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα