Από αύριο καθολικό lockdown στην Αττική - Τι αλλάζει σε σχολεία, καταστήματα και στο 13033 με τον κωδικό 6

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες το απόγευμα, μέσω διαγγέλματος, την επιβολή καθολικού lockdown στην Αττική για τις επόμενες 2,5 εβδομάδες με ισχύ από αύριο το πρωί. Την εξιδείκευση των μέτρων έχει αναλάβει ο Νίκος Χαρδαλιάς στην 12 το μεσημέρι.

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ τόσο ανά την επικράτεια όσο και στην Αττική σήμαναν συναγερμό και με μία ομολογουμένως σύντομη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε

καθολικό lockdown στην Αττική για τουλάχιστον 2,5 εβδομάδες, μέχρι τις 28/2.

Άλλωστε, την απόφαση αυτή είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, κάτι που καθιστά αναπόφευκτο το ολικό lockdown.

Το καθολικό lockdown που θα έχει ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί σημαίνει αναστολή της λειτουργίας του λιανεμπορίου και όλων των σχολικών βαθμίδων της εκπαίδευσης.  Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ειδική αγωγή, η οποία και θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία. Από την Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού. Επίσης, θα τεθεί σε ισχύ εκ νέου η άδεια ειδικού σκοπού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά όπως και σήμερα στις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί ενώ τα Σαββατοκύριακα θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα. Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 20:00’ τις καθημερινές και έως τις 17:00’ τα Σαββατοκύριακα. Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία και βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων. περίπτερα, επισκευές κινητών και Pet shop. Ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές με το 50% της δυναμικότητάς τους.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ. Κατά πληροφορίες, η έξοδος για ατομική άσκηση (δηλαδή το SMS 6 στο 13033) θα γίνεται μόνο κοντά στον τόπο της κατοικίας, χωρίς τη χρήση οχήματος. Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away.

Τα μέτρα θα εξειδικευτούν από τους συναρμόδιους υπουργούς σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τετάρτης. Εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά σε ανακοινώσεις θα προβούν και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Παναγιώτης Σταμπουλίδης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άννα Στρατινάκη, καθώς και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα