Απάντηση Σημίτη μετά τις αντιδράσεις για το άρθρο για χειρισμούς Καραμανλή στα ελληνοτουρκικά

Απάνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τις αντιδράσεις και διαχωρίζει τη θέση του από τον τίτλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή το άρθρο του για τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ελσίνκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαχωρίζει τη θέση του από τον τίτλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή το άρθρο του για τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ελσίνκι.

Συγκεκριμένα

αναφέρει: «Το σημερινό άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι.

Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι».

Το επίμαχο άρθρο για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή αναφέρεται στην πολιτική της κυβέρνησής του στο Ελσίνκι και κάνει λόγο για επιτυχία που ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε άμεσα το πρώτο κείμενο της Συνόδου που απείχε από τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου 1999 δήλωσε στους εταίρους πως αδυνατεί να συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας εάν δεν αντιμετωπιστεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου.

Στη συνέχεια, υπενθυμίζει ότι μπροστά στο αδιέξοδο το Συμβούλιο διεκόπη και παραθέτει τα γεγονότα μέχρι την απόφαση του Ελσίνκι, αλλά και την οργισμένη αντίδραση των Τούρκων.

«Για αυτό και ο κ. Σολάνα μετέβη αμέσως στην Αγκυρα για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία, το οποίο και πέτυχε» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει:

«Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με 10 άλλες χώρες την 1η Μαΐου 2004. Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003 όταν η Ελλάδα προήδρευε του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής» γράφει ο κ. Σημίτης.

«Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ΄ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε, ότι “οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν”.

Απεδέχθη έτσι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και αιγιαλίτιδων ζωνών τους. Ίσως σήμερα, με την εμπειρία των εξελίξεων στην Τουρκία προβληθεί το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραπομπή των υφισταμένων διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αδιαφορώντας για την ένταξη της Τουρκίας.

Ομως το 2004, ο Ερντογάν δεν υποστήριζε ακόμη τις απόψεις για μια Τουρκία διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία έχει δικαιώματα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Τις απόψεις του αυτές πρόβαλε αργότερα, ιδίως μετά το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Το 2004, επιθυμούσε ιδιαίτερα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για να συνοψίσει ότι μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι αλλεπάλληλες διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφισταμένων διαφορών».

«Αλλά και στις συζητήσεις αυτές η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια», όπως διαπιστώνει.«Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας», συμπεραίνει ο ίδιος.

Κουμουτσάκος: Αχρειάστη ενέργεια και λάθος

Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για αχρείαστη ενέργεια από τον κ. Σημίτη σε αυτή τη φάση των ελληνοτουρκικών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος την επιλογή του χρόνου και σημείωσε ότι δεν είναι αυτή η ώρα για σχολιασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απάντηση Σημίτη, Καραμανλή,apantisi simiti, karamanli