Ανησυχία: Γρίπη των πτηνών σε Κροατια, Ρουμανία, Σλοβακία

Εντατικούς ελέγχους σε εμπορικές εκμεταλλεύσεις και αγροκτήματα σε όλη τη χώρα διεξάγουν κλιμάκια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Κροατίας, έπειτα από τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, που εντοπίστηκαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Στις 2 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε γαλοπούλες στην ανατολική Πολωνία και, όπως είχε ανακοινωθεί, πρόκειται

για ένα υψηλής παθογένειας στέλεχος του ιού, το οποίο επανεμφανίστηκε στην χώρα και από το οποίο δεν κινδυνεύει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Στο μεταξύ, οι κροατικές αρχές απαγόρευσαν την εισαγωγή κρέατος από φάρμες στην Ουγγαρία, χώρα στην οποία εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, εφαρμόζουν διαδικασίες εξάλειψης του ιού. Επίσης, αποσύρθηκαν από την αγορά κρέας και προϊόντα κρέατος, που είχαν εισαχθεί από την Ουγγαρία, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Από χθες ξεκίνησαν τα κρούσματα στη Ρουμανία

Νέα κρούσμα γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκε σε εμπορική εκμετάλλευση πουλερικών στην περιφέρεια Μαραμούρες στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Αρχή Υγιεινής Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας (ANSVSA).

Στις 14 Ιανουαρίου 2020 το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών και είχε ανακοινωθεί ότι εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Επρόκειτο για το πρώτο κρούσμα του είδους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όπως είχε ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Από τον ιό πέθαναν 11.190 πτηνά από συνολικά 18.699 στην περιοχή Μαραμούρες, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και την Ουγγαρία, ανακοίνωσε ο ΟΙΕ, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, επικαλούμενος μια έκθεση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Ρουμανίας. Τα υπόλοιπα θανατώθηκαν, πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα