Αλλαγή στη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας εξετάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τη διασύνδεση της φορολόγησης με τον τόπο όπου επιτελείται μία ψηφιακή εμπορική δραστηριότητα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η έδρα της εταιρείας, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Στόχος η αύξηση των εσόδων των Κρατών Μελών

Δύο νέες νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την επιβολή έμμεσου φόρου και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των κερδών επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος τους η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία επιχειρήσεων, έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν επιβληθεί ο συντελεστής του 3%.

1. Διασύνδεση

του τόπου όπου επιτελείται η εμπορική δραστηριότητα με φόρους που θα πηγαίνουν στο ανάλογο Κράτος Μέλος

Η πρώτη πρόταση προκρίνει την γεωγραφική τοποθεσία όπου επιτελείται η εμπορική πράξη στο διαδίκτυο.

Συνδέει ουσιαστικά τη φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο με τον τόπο όπου αυτές πραγματοποιούνται, ακόμη και αν η εταιρεία δεν έχει φυσική παρουσία εκεί. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τεχνολογικοί κολοσσοί που έχουν, για παράδειγμα, έδρα σε ένα κράτος, αλλά ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και σε ευρωπαϊκά κράτη, θα υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο σε κάθε κράτος ξεχωριστά.

Στην φορολογητέα ψηφιακή παρουσία εγκατεστημένη σε ένα κράτο μέλος, ανήκουν εταιρείες που:

συγκεντρώνουν κέρδος άνω των 7 εκατ. ευρώ σε ένα κράτος μέλοςδημιουργούν άνω των 3.999 επιχειρηματικών συμβάσεων για ψηφιακές υπηρεσίες μεταξύ της εταιρείας και επιχειρηματιών χρηστών ανά φορολογικό έτοςέχουν περισσότερους από 100 000 χρήστες σε ένα κράτος μέλος, ανά φορολογικό έτος

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω φόρος θα επιβάλλεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα 750 εκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Επιβολή προσωρινού φόρου

Ο φόρος αποτελεί προσωρινό μέτρο μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως ο μηχανισμός για τη μείωση ενδεχόμενης διπλής φορολόγησης, που μπορεί να προκύψει από τη "σύγκρουση" των εθνικών κανόνων φορολόγησης του εκάστοτε κράτους μέλους και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που θα έβλαπτε την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single Market) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο φόρος αυτός προτείνεται να ισχύσει για έσοδας που παράγονται από εμπορικές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν εμπορική αξία και αρκετές από τις οποίες δεν υπόκεινται σε υπάρχοντες φορολογικούς κανονισμούς:

ψηφιακές δραστηριότητες μεσολάβησης που παρέχουν σε χρήστες τη δυνατόητα να αλληλεπιδρούν με άλλους χρήστες και διευκολύνουν την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ τουςπώληση διαφημιστικού χώρουπώληση δεδομένων (data) που παράγονται από πληροφορίες που παρέχουν οι χρήστες του διαδικτύου

Φωτό: multimedia.europarl.europa.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα