Αιχμηρό σχόλιο Πέτσα για Μπορέλ: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Η κυβέρνηση δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά της για όσα  ακούστηκε να λέει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στην Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, υιοθετώντας τις θέσεις της Άγκυρας.

Ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε ότι η σιωπή είναι καλύτερη από την φλυαρία «Κρίτων του λαλείν του σιγάν».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ παραμονή της κρίσιμης συνόδου των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο, ρώτησε – χωρίς να γνωρίζει πως τα μικρόφωνα και οι κάμερες είναι ανοιχτες - την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας για τις συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα με την

Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ να υποστηρίζει πως ήταν «δύσκολες οι συνομιλίες», ωστόσο ο κ. Μπορέλ δικαιολόγησε ουσιαστικά τις προκλήσεις της Άγκυρας λέγοντας, «Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο».

Καρφί Πέτσα για Μπορέλ: Κρείττον του λαλείν το σιγάν

Ο κ. Μπορέλ που δημοσίως στηρίζει τις ελληνικές θέσεις αλλά στο παρασκήνιο φαίνεται να κλείνει το μάτι στην Άγκυρα, θα πρέπει να φέρει σήμερα προς συζήτηση στην σύνοδο των ΥΠΕΞ που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που έχει ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα. «Ο κ. Μπορέλ όπως έχει δεσμευτεί θα πρέπει σήμερα να φέρει τον κατάλογο με τις κυρώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συνέχισε ο κ. Πέτσας. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά ο Πέτσας

Με αναφορά στο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, «σήμερα μετά την αναίτια καθυστέρηση που προκάλεσε η ανεκδιήγητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει "παρών" η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Σας ενημερώνω ότι δύο βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ οι κ.κ. Γιαννάκης και Διγαλάκης, θα απουσιάσουν από την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Γιαννάκης προληπτικά για λόγους υγείας και ο κ. Διγαλάκης επειδή βρίσκεται σε καραντίνα».

Ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε και για τον διάλογο που είχαν (χωρίς να ξέρουν ότι τους καταγράφουν τα ανοιχτά μικρόφωνα) ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και δεν έκρυψε την ενόχληση της Αθήνας για όσα ακούστηκαν, λέγοντας: «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Keywords
Τυχαία Θέματα