Άγκυρα… «φύλακας» αφήνει τους καπετάνιους να κοιμούνται ήσυχοι

Οι εμπνευστές μιας ελβετικής start-up επιστράτευσαν τη μηχανική μάθηση και πολλά από τα «έξυπνα» εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να προσφέρουν μια μοναδική λύση για αγκυροβόληση-πρότυπο στη ναυτική ασφάλεια.

Πριν λίγα χρόνια, ο καπετάνιος στο 75 μ. μήκους γιοτ Mirabella V του επιχειρηματία Τζο Βιτόρια, ζήτησε βοήθεια από άλλα σκάφη στην περιοχή St Jean Cap Ferrat, στη Γαλλική Ριβιέρα. Ανίκανη να κάνει ελιγμούς, η κολοσσιαία κατασκευή από χάλυβα και

αλουμίνιο είχε πάρει κλίση 25 μοιρών προς τα δεξιά. Τα κύματα χτύπησαν το σκάφος και το έριξαν δυνατά στους βράχους, κοντά στην είσοδο του λιμανιού Beaulieu, έχοντας σύρει για αρκετά μέτρα στο βυθό την 600 κιλών άγκυρά του. Οι φωτογραφίες από αυτό το εντυπωσιακό περιστατικό έκαναν τότε τον γύρο του κόσμου.

Η διαδικασία αγκυροβόλησης, σύμφωνα με τους καπετάνιους είναι μια από τις επικίνδυνες συνθήκες για ένα σκάφος, και δεν εγκυμονεί κινδύνους μόνο για το πλοίο και για τα άτομα που βρίσκονται πάνω σε αυτό, αλλά και για το θαλάσσιο περιβάλλον. Παρά τον προηγμένο εξοπλισμό πλεύσης που μπορεί να διαθέτει ένα σκάφος, επί του παρόντος, δεν είναι δυνατόν για το πλήρωμά του να βλέπει σε πραγματικό χρόνο εάν και πόσο γρήγορα σαρώνει η άγκυρα τον βυθό. Το αποτέλεσμα; Ακόμη και το προσεκτικότερο ρίξιμο της άγκυρας μπορεί να είναι καταστροφικό για εύθραυστα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας σημαντική περιβαλλοντική ζημιά. Δυστυχώς, η επιφάνεια του πυθμένα που καταστρέφουν οι άγκυρες και οι καδένες των πλοίων μέσα σε λίγα λεπτά, συχνά θέλει δεκαετίες για να αποκατασταθεί πλήρως.

πηγή: AnchorGuide

Η επιδίωξη ενός καλύτερου και ασφαλέστερου αγκυροβολήματος ήταν μια πρόκληση που ξεκίνησε στην πρώιμη νεότητα του Thomas Frizlen και συνεχίστηκε μέχρι την ενηλικίωση του. Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής μιας ελβετικής start-up με την επωνυμία «Swiss Ocean Tech», ο Σουηδός μηχανικός πέρασε τα παιδικά του χρόνια πλέοντας με ξύλινο σκαρί στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης μαζί με τον πατέρα του. Στην εφηβεία του δίδαξε ιστιοπλοΐα και ναυσιπλοΐα και πριν αναλάβει τη διεύθυνση μηχανικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης (Royal Institute of Technology in Stockholm) δίδαξε επίσης wind surfing στις Μαλδίβες. Αυτή η ποικιλόμορφη εμπειρία επηρέασε την ακαδημαϊκή του πορεία.

Η start-up προέκυψε το 2020 όταν ο Thomas Frizlen μοιράστηκε το παραπάνω όραμά του με ακόμη πέντε άτομα με διαφορετική εξειδίκευση. Το κοινό ερευνητικό τους ταξίδι τροφοδοτήθηκε από το ίδιο πάθος για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και όλοι μαζί σκέφτηκαν να επιστρατεύσουν τη μηχανική μάθηση και πολλά από τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να προσφέρουν μια λύση για ασφαλή αγκυροβόληση.
Αυτή η λύση τελικά ήρθε με την ονομασία ‘AnchorGuardian’ (φύλακας της άγκυρας) και στηρίζεται σε μια έξυπνη υποβρύχια τεχνολογία που παρακολουθεί τις κινήσεις της άγκυρας και προειδοποιεί για επικείμενο κίνδυνο.

Τα μάτια και τα αυτιά του καπετάνιου στον βυθό…

Για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αισθητήρων και εξελιγμένων αλγόριθμων, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να παραγάγει ένα σταθερό σύνολο δεδομένων για τη σχετική και απόλυτη θέση της άγκυρας, παρέχοντας αξιόπιστες πληροφορίες για ολόκληρη τη διαδικασία αγκυροβόλησης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το σύστημα AnchorGuardian δίνει τη δυνατότητα στους καπετάνιους και στο πλήρωμα να προβλέπουν τι είναι αυτό «που βρίσκεται μπροστά τους και έρχεται κατά πάνω τους» και να λαμβάνουν εκ των προτέρων τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διαδικασία αγκυροβόλησης και για τις πιθανές δυνάμεις που εμπλέκονται σε αυτήν.

«Το επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η ασφαλής αγκυροβόληση. Για να πετύχει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πιο απλή. Δίνουμε στους καπετάνιους τις πληροφορίες και τον έλεγχο που χρειάζονται για να ρυθμίζουν την άγκυρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να την παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο ενώ αγκυροβολούν», σχολιάζει στο Dnews ο Thomas Frizlen.

Όπως περιγράφει ο ίδιος «η καινοτομία της λύσης που προσφέρει είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσής της στον υπάρχοντα μηχανισμό αγκυροβόλησης χωρίς μεγάλη προσπάθεια». Το σύστημα που περιέχει τους απαραίτητους αισθητήρες, απλώς τοποθετείται μεταξύ της άγκυρας και της καδένας. Τρεις πρόσθετες μονάδες χρησιμοποιούνται για τη λήψη των δεδομένων μέσω υπερήχων στην οθόνη του σκάφους ή στο smartphone, για τη φόρτιση των μπαταριών (διάρκειας 48 ωρών) που είναι ενσωματωμένες στο σύστημα και για την οπτικοποίηση των πληροφοριών αντίστοιχα.

πηγή: AnchorGuide

Με άλλα λόγια η πατενταρισμένη αυτή τεχνολογία είναι τα μάτια και τα αυτιά του καπετάνιου στον βυθό και σημαίνουν άμεσα συναγερμό όταν κάτι δεν πάει καλά. Μάλιστα, λειτουργεί ανεξάρτητα από τις κινήσεις του πλοίου, καταργώντας ψευδείς συναγερμούς που οφείλονται σε παράγοντες όπως ο άνεμος και η παλίρροια, όπου το πλοίο ταλαντεύεται γύρω από την άγκυρα.

Έναν χρόνο μετά την ίδρυση της start-up, τα πρώτα πρωτότυπα αυτής της τεχνολογίας-η ανάπτυξη της οποίας χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ-δοκιμάστηκαν πιλοτικά σε σούπερ γιοτ στη Μεσόγειο, αλλά και σε εμπορικό πλοίο μεγάλης ασιατικής ναυτιλιακής εταιρείας. Οι πληροφορίες από την ανατροφοδότηση αυτών των δοκιμών ενσωματώθηκαν όλα στο τελικό προϊόν, το οποίο βγήκε στην παραγωγή το 2023. Μάλιστα, για να επιταχύνει την είσοδο αυτής της τεχνολογίας στην αγορά, η εταιρεία συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε έναν γύρο χρηματοδότησης.

«Το πιλοτικό κομμάτι της έρευνάς μας μόλις ολοκληρώθηκε, επιβεβαιώνοντας πως η τεχνολογία μας είναι το επόμενο πρότυπο στη ναυτική ασφάλεια και τώρα βγαίνουμε στην αγορά των superyachts. Έχοντας λάβει υπόψη μας τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμαστικές εφαρμογές σε σκάφη προχωράμε μπροστά και ανυπομονούμε για τις επόμενες προκλήσεις, θέτοντας τα πρότυπα για ασφαλή αγκυροβόληση οποιουδήποτε σκάφους. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλους κατασκευαστές και προμηθευτές για την ενσωμάτωση της μονάδας μας στους στόλους τους. Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε απαράμιλλη ασφάλεια στο αγκυροβόλι, μειώνοντας τους κινδύνους έλξης, γείωσης και περιβαλλοντικής ζημιάς», προσθέτει στο Dnews ο Thomas Frizlen.

Η ασφαλής λύση που περίμενε η ναυτιλιακή βιομηχανία…

Η ναυτιλιακή βιομηχανία περίμενε από καιρό μια επαναστατική λύση παρακολούθησης της αγκυροβόλησης που να συνδυάζει στιβαρότητα, ευελιξία και προηγμένη τεχνολογία. Η μονάδα που προτείνει η ομάδα της ελβετικής εταιρείας είναι κατασκευασμένη από χάλυβα διπλής όψης Dublex Steel, που δείχνει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση μέσα στο σκληρό θαλάσσιο περιβάλλον, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητά της και η αξιοπιστία της μονάδας μακροπρόθεσμα. Η αντίσταση στη διάβρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολυτελή σκάφη αναψυχής, όπου τα μεταλλικά εξαρτήματα είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε διαβρωτικά στοιχεία.

Η προσαρμοστικότητα της τεχνολογίας σε διαφορετικές συνθήκες αγκυροβόλησης την καθιστά απαραίτητο εργαλείο για τους καπετάνιους super yacht. Όπου και αν επιλέξει να δέσει ένα σκάφος, η μονάδα διασφαλίζει ότι θα αγκυροβολήσει με ασφάλεια, μειώνοντας τον κίνδυνο παράσυρσης της άγκυρας και επακόλουθης ζημιάς τόσο στο γιοτ όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Η Swiss Ocean Tech κέρδισε αναγνώριση το 2023 στα DAME Design Awards, απέσπασε το Ocean Exchange Port Award αξίας $100.000, εξασφάλισε το βραβείο Hamburg Innovation World Cup και κατέκτησε θέσεις φιναλίστ στα βραβεία Rendez Ocean Yach και Monaco Smartan. Το 2021, κέρδισε επίσης το Industrials & Engineering Silver Award στον κορυφαίο διαγωνισμό start-up της Ελβετίας με το venture.ch. Η εταιρεία, το 2024 ήταν ανάμεσα στους καινοτόμους νικητές του διάσημου Regenerative Blue Economy Challenge, αναγνωρίζοντας τη δέσμευσή της για βιώσιμες λύσεις στον ωκεανό.

πηγή: AnchorGuide

Αξίζει να αναφερθεί πως η ελβετική εταιρεία συνεργάζεται με εξέχοντες ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη. Και φυσικά δεν θα παρέλειπε την Ελλάδα που είναι μια κατεξοχήν ναυτική χώρα.

«Η Ελλάδα είναι πράγματι μια χώρα με ριζωμένη την κουλτούρα της ναυσιπλοΐας και κατ’ επέκταση του yachting και της ιστιοπλοΐας. Βρισκόμαστε σε ενεργή αλληλεπίδραση με ναυπηγούς, καπετάνιους, και διαχειριστές σκαφών και μαρινών σκαφών για να επεκτείνουμε την υιοθέτηση της τεχνολογίας και στη χώρα μας. Προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες του κλάδου να επικοινωνήσουν μαζί μας για να γνωρίσουν το AnchorGuardian, να το παρακολουθήσουν σε λειτουργία και να εξερευνήσουν τις δυνατότητες της καινοτόμου τεχνολογίας, των πληροφοριών και της ασφάλειας που παρέχει στο σκάφος», λέει ο Δρ Χρήστος Βαλαβάνης, εκτελεστικός διευθυντής της XL Shipping, που είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της ελβετικής start-up στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η χώρα μας διαθέτει ένα εύθραυστο θαλάσσιο περιβάλλον με λιβάδια Ποσειδωνίας και με πλούσια θαλάσσια ζωή που με τη χρήση της καινοτόμου μονάδας αγκυροβόλησης θα προστατευτεί. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε κληρονομήσει το περιβάλλον από τα παιδιά μας και πρέπει να το προστατεύσουμε», προσθέτει ο Δρ Βαλαβάνης.

«Εκτός αυτού, τα καλοκαιρινά μελτέμια που έχει η Ελλάδα σε ορισμένες περιοχές της μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα για τα γιοτ. Πολλά ατυχήματα εξαιτίας τους μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας μας», εκτιμά ο Thomas Frizlen, συμπληρώνοντας πως η βιομηχανία του τουρισμού, αλλά και η αλιεία, που είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, θα ωφεληθούν σημαντικά.

{https://www.youtube.com/watch?v=7162rv1l7Nw&t=2s}

#ΑΓΚΥΡΑ #ΠΛΟΙΑ #ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Keywords
λύση, γιοτ, swiss, ocean, tech, royal, wind, εταιρεία, super, yacht, design, exchange, award, hamburg, innovation, world, cup, monaco, blue, ελλαδα, yachting, κυπρος, youtube, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, 600 δις, εσπα 2021, αποτελεσματα, δυνατα, υιοθετηση, εργαλεια, θαλασσα, φωτογραφιες, swiss, youtube, αγκυρα, αγορα, αλιεια, αλουμινιο, ατυχηματα, αυτια, βοηθεια, βρισκεται, γινει, διευθυνση, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, ελξης, ερχεται, εταιρεία, ευθραυστο, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, ζημια, ζωη, ιδιο, ιδρυση, κυματα, κλιση, λειτουργια, ληψη, λύση, λογια, μαλδιβες, ματια, μηχανικος, ομαδα, οθονη, οραμα, παιδικα, παιδια, παθος, περιβαλλον, πηγη, πλοιο, ριβιερα, σκαφη, σουπερ, τι ειναι, φυσικα, φορα, χρηστος, αγκυρες, award, αρχιπελαγος, ασφαλεια, super, blue, exchange, cup, design, hamburg, χωρα, ιδιαιτερα, innovation, κομματι, monaco, μπροστα, ocean, πληροφοριες, ταξιδι, tech, θεσεις, world, ξεκινησε, yacht, yachting, γιοτ
Τυχαία Θέματα
Άγκυρα…,agkyra…