Αγία Σοφία: Ο Ιμάμης έψαλε από το εσωτερικό του ναού, πανηγύρια απέξω (vid)

Πανηγύρια έχουν στηθεί έξω από την Αγία Σοφία μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ , την οποία και επικύρωσε ο «Σουλτάνος» πλέον Ερνογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο ιμάμης μάλιστα έψαλε ήδη από το εσωτετικό του ναού. Ποιες οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων. 

Η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του τουρκικού ανώτατου δικαστηρίου της Τουρκίας  στην ουσία «έλυσε τα χέρια» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μετατρέψει ξανά την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό

Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η απόφαση – που ήταν αναμενόμενη – ρίχνει λάδι στην φωτιά.

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Ο Ερντογάν μάλιστα λίγο αργότερα ανέβασε το διάταγμα και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις καλύτερες ευχές μου».

Βίντεο: Ο Ιμάμης ψέλνει ξανά από την Αγιά Σοφιά

Λίγη μόνο ώρα μετά την απόφαση, που αναιρούσε το διάταγμα του ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, ο Ιμάμης ξεκίνησε να ψέλνει το προσκλητήριο, από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, προκειμένου να καλέσει τους πιστούς στον ναό για λειτουργία.

{https://twitter.com/Ozkok_A/status/1281602303053770753?s=20}

Οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Ταχύτατες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου μετά την απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Τόσο ο Κύπριος ΥΠΕΞ, όσο ο γερπουσιαστής Μενέντεζ έσπευσαν άμεσα να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία

Σε καταδίκη της απόφασης του πρόεδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί προχώρησε ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Καταδικάζω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επιτρέπει να την επισκεφθούν άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών», τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ελληνική Λύση: Iστορική ύβρη που διαπράττει η Τουρκία με τη μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Απέναντι στην πρωτοφανή ιστορική ύβρι που διαπράττει η Τουρκία κατά του αιώνιου συμβόλου του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή της σε τζαμί, η Ελληνική Λύση καλεί άπαντες, σε ανένδοτο αγώνα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρίάκος Βελόπουλος.

«Η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κάθε Έλληνας πρέπει υπό όρους αρραγούς ενότητας να αντιδράσουμε, με συγκεκριμένες ενέργειες ως προπομπό, που ως Ελληνική Λύση εδώ και καιρό προτείναμε, εντός Κοινοβουλίου:

Άμεσο κλείσιμο των συνόρων για όλα τα τούρκικα προϊόντα και την διέλευση αυτών.

Καθολικό εμπάργκο σε τούρκικα προϊόντα και υπηρεσίες..

Την μετατροπή του δήθεν σπιτιού του Κεμάλ, που ουδέποτε υπήρξε σπίτι του σφαγέα, σε μουσείο τιμής και μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας» προσθέτει στη δήλωσή του ο Κ. Βελόπουλος και καταλήγει:

«Αντί να τα πράξουν όμως οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν ναι στην βοήθεια μισού δισεκατομμυρίου ευρώ που σκανδαλωδώς αποφάσισε αυτή την αποφράδα ημέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μειοψήφησε φυσικά μόνον ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης!

Οποιαδήποτε ολιγωρία η ατολμία θα παραμείνει ως στίγμα και όνειδος στις επόμενες γενιές Ελλήνων».

ΚΚΕ: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κρίκος στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης

«Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ' την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζοντας πως «απ' αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπεται απ' τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή».

Στο πλευρό της Ελλάδας και η Κύπρος: Καταδικαστέα η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγία Σοφία και την καλεί να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγία Σοφία, στην προσπάθεια της να αποσπάσει την εγχώρια κοινή γνώμης της, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι κατά οδυνηρό τρόπο, η Κύπρος αποτελεί θύμα, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη μετέπειτα κατοχή μέρους του εδάφους της, της ενορχηστρωμένης πολιτικής της Τουρκίας για καταστροφή και λεηλασία μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην εν λόγω ανάρτηση, τονίζει τέλος, ότι η κλιμακούμενη, κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας εκδηλώνεται στην απόφασή της να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της Αγίας Σοφίας, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και οικουμενικό σύμβολο της ορθόδοξης πίστης.

Keywords
Τυχαία Θέματα