Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά σε Ρωσία: «Δεν μπορεί να ασεβεί επειδή νιώθει ισχυρότερη - Δεν αποδεχόμαστε αυτή τη στάση»

Mε συνέντευξη του ο Νίκος Κοτζιάς, έστειλε τα μηνύματα του σε όλους για τα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και την κρίση της σχέσης με την Ρωσία μετά από τις απελάσεις διπλωματών από την χώρα μας.

Στην Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την κρίση που ξέσπασε πρόσφατα στις ελληνορωσικές σχέσεις αλλά και άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

«Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ρωσία

πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς για τη στάση της Ρωσίας τονίζοντας πως όταν έθεσε ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, τον προέτρεψαν να δείξει κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο εσωτερικό και των δύο χωρών είπε πως «η αντιπολίτευση στις δύο χώρες είναι αντιπολίτευση που χρησιμοποιεί από κοινού ρητορική μίσους. Καλλιεργούν το πολιτικό μίσος σε όλες του τις διαστάσεις: τόσο στο εσωτερικό όσο και για τις διακρατικές σχέσεις. Η Ν.Δ. απορρίπτει τη Συμφωνία με το επιχείρημα ότι τα παραδώσαμε όλα στα Σκόπια. Ο Ιβάνοφ και το κόμμα του δεν επικυρώνουν τη Συμφωνία διότι τάχα με αυτήν υποτάσσεται η χώρα του στην Ελλάδα. Αν τα συνδυάσει κανείς, μπορεί εύκολα να καταλήξει ότι πρόκειται και στις δύο χώρες για κόμματα που θρέφονται από αυτή τη ρητορική, από τη μη λύση των προβλημάτων, από την αδράνεια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την ιστορία, από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή· ενώ δεν κατανοούν ως προς τη Συμφωνία ούτε μία παράγραφο από το διεθνές δίκαιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα