ΑΔΕΔΥ: Καταγγελίες για διώξεις λόγω συνδικαλισμού

Μία διοικητικός υπάλληλος, ένας καθηγητής και ένας φοιτητής διώκονται από τις δικαστικές Αρχές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φρονηματικού χαρακτήρα δίωξη, καθώς εγκαλούνται για ενέργειες που άπτονται της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει την παρέμβαση των διωκτικών αρχών σε συνδικαλιστική δράση εργαζομένων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η

Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με ανακοίνωση της, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της, στην Βανέσσα Πεντογάλου (διοικ. υπάλληλο του ΕΚΠΑ), στην Αθηνά Αλεξανδρή (πρώην διοικ. υπάλληλο του ΕΚΠΑ, τέως εκπρόσωπο των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ), στον Παναγιώτη Σωτήρη (διδάσκων στο ΕΑΠ και πρώην μέλος της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ), που δικάζονται στις 13/3/2018 στο Ζ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση της Συγκλήτου της 30ης Οκτωβρίου 2014, καθώς και στον Χρ. Ξαγοράρη, πρώην φοιτητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο οποίος δικάζεται στις 29/3/18 στο Θ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για γεγονότα της ίδιας περιόδου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φρονηματικού χαρακτήρα δίωξη, καθώς εγκαλούνται για ενέργειες που άπτονται της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Η επέμβαση των δικαστικών αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, προήλθε ύστερα από αίτημα του τέως Πρύτανη του ΕΚΠΑ και νυν Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Φορτσάκη και είναι ενδεικτική πρακτικών που αποστρέφονται τις συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικά ελευθερίες, αλλά και κάθε μορφή συλλογικής έκφρασης.

Η παρέμβαση των διωκτικών αρχών ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ βρισκόταν στην κορύφωση μιας πολύμηνης απεργιακής κινητοποίησης πρωτόγνωρης μαχητικότητας, ενάντια στη διάλυση-ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενάντια στην πολιτική των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων εκατοντάδων εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στον Δημόσιο Τομέα.

Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη ωμή παρέμβαση των διωκτικών αρχών στη συνδικαλιστική δράση στο ΕΚΠΑ αλλά και σε ολόκληρο το Δημόσιο. Μια παρέμβαση που στοχεύει στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, τη δίωξη του ελεύθερου φρονήματος, την ποινικοποίηση και την καταστολή των αγώνων και που προσβάλει βάναυσα τα κοινωνικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας.

Δηλώνουμε, πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βρίσκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος και περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών, υπερασπιζόμενοι σθεναρά το δικαίωμα συλλογικής έκφρασης και δράσης."

Keywords
Τυχαία Θέματα