Moodys: Το ελληνικό χρέος μπήκε σε βιώσιμη τροχιά

Θετικά αξιολογεί ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δίνοντα έμφαση στην ενισχυμένη επιτήρηση ως δικλείδα ασφαλείας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε ανάλυσή του ο οίκος Moody's αναφέρει ότι η συμφωνία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για ανάπτυξη στην Ελλάδα η οποία προβλέπεται τα επόμενα χρόνια να έχει μικρές ανάγκες αναχρηματοδότησης, αλλά

και ότι θα υπόκειται σε στενή επιτήρηση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από το πρόγραμμα. Το τελευταίο το αξιολογεί θετικά καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτό εξασφαλίζει ότι θα υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία και ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι η συμφωνία Ελλάδας Eurogroup περιλαμβάνει 10ετή επέκταση ωριμάνσεων των δανείων του δεύτερου προγράμματος (δάνεια EFSF) τάξεως 130,9 δισ.ευρώ, ενώ πιστωτές δεσμεύτηκαν να κάνουν reprofiling μετά το 2032, πράγμα που αποτελεί μία επιπλέον στήριξη προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Αναφορικά με τις ωριμάνσεις των δανείων, η πρώτη μεταφέρθηκε τον Φεβρουάριου 2033, με τις πληρωμές τόκων να μετατίθενται 10 χρόνια μετά. Αυτό θα οδηγήσει, σύμφωνα με τον οίκο Moody's την Ελλάδα σε πρόσβαση στις αγορές.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει σημαντική ρευστότητα τάξεως 24,1 δισ.ευρώ, ποσό που δύναται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι και δύο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο οίκος Moody's επισημαίνει ότι η συμφωνία με το Eurogroup απαιτεί από την Ελλάδα απολύτως πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική με μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα έως 3,5% ως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να είναι 2 με 2,5% κάθε έτος, που κρίνεται ως μέτρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα