Moody's και Fitch δίνουν θετικά σήματα για την ελληνική οικονομία

 Θετικά ήταν τα σχόλια των οίκων αξιολόγησης Moody’s και Fitch για την ελληνική οικονομία με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch σε αναλύσεις που εξέδωσαν μετά την κατάθεση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στην Κομισιόν, αναφέρονται με θετικά σχόλια στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της.

Κατά τον οίκο Moody’s, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για την αποκατάσταση των χαμηλών επενδύσεων της Ελλάδας και την επίτευξη υψηλότερης δυνητικής ανάπτυξης.

Ο οίκος προσθέτει, επιπλέον, πως η έγκαιρη υποβολή και περιεκτική φύση του σχεδίου –και το πιο σημαντικό, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εμποδίων του παρελθόντος που οδήγησαν σε χαμηλές δημόσιες επενδύσεις– υπογραμμίζουν τις βελτιώσεις στα θεσμικά όργανα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ήταν βασικός μοχλός πίσω από την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε ο οίκος τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως σημειώνει η Moody’s η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, καθότι θα λάβει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ του 2019), σχεδόν το 60% των οποίων θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δείχνει ότι σχεδόν το 50% των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί σε άλλους στόχους, όπως η προώθηση της συμμετοχής στην εργασία, των δεξιοτήτων και της καινοτομίας, η μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και η περαιτέρω βελτίωση της φορολογικής διαχείρισης και είσπραξης.

Παράγοντες που στηρίζουν την επανεκκίνηση

Από την πλευρά του και ο οίκος Fitch κάνει θετικές αναφορές στη χώρα μας. Όπως σημειώνει στην έκθεσή του, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και ειδικά της Ελλάδας. Ο οίκος ξεκαθαρίζει ωστόσο πως αυτό που αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας είναι η πρόοδος σε συγκεκριμένα πεδία. Όπως αναφέρει θα πρέπει να αντιμετωπισθούν το αδύναμο αναπτυξιακό δυναμικό, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα και το πολύ υψηλό απόθεμα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Έτσι, αναφορικά με τους παράγοντες που αναμένεται να λειτουργήσουν θετικά για την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch τοποθετεί την επιστροφή του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά μετά το σοκ της πανδημίας, τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής και των οικονομικών επιδόσεων μετά τον κορωνοϊό, καθώς και την περαιτέρω πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Αντίθετα, ξεκαθαρίζει πως η αξιολόγηση θα υποβαθμιστεί εάν δεν μειωθεί το χρέος, εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο που θα αυξήσουν των κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία καθώς και εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι η πανδημία έχει τελικά μεγάλης διάρκειας αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Moodys,Fitch