K. Αγοραστός: Αίτημα της κοινωνίας να προχωρήσουμε με ριζικές τομές σε όλα τα επίπεδα

«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο, να προχωρήσουμε με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, με ριζικές και σαρωτικές τομές για να μη χαθεί το timing των αλλαγών, που είναι αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας. Χρειάζονται γρήγορα αντανακλαστικά και αυτοματισμός στη διαδικασία διαχείρισης, σε όλα τα επίπεδα». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε από τη Λάρισα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης.

Η

νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας πρέπει να έχει ξεκάθαρα βιώσιμα χαρακτηριστικά και να αφορά όλους, πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός, όπως και τα εξής: "Η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης και πρέπει να πετύχει ένα πολιτικό, οικονομικό, αλλά και θεσμικό άλμα προς τα εμπρός, χωρίς να αφήσει κανέναν πολίτη πίσω. Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας και κοινωνικής ευημερίας. Είναι και ισχυρό μέσο προώθησης της Δημοκρατίας. Στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί, μόνο αν καταφέρει να γίνει οικονομικά αυτόνομη και στρατιωτικά κατά το δυνατόν ανεξάρτητη. Και για αυτό το λόγο, έχει αξία, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να παλέψει για την οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας: "Ένα σωστά οργανωμένο κράτος είναι απαραίτητο για να πράξει αυτά που μόνο μια κυβέρνηση μπορεί, όπως απαραίτητος είναι ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος. Όποτε αυτοί οι δύο πυλώνες συνεργάζονται, στη θέση που τους αναλογεί, καθορίζουν την ευημερία".

Αναφερόμενος στην νομοθεσία ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι "είναι ανάγκη να σταματήσει η νομοθετική παραγωγή, όλο και συχνότερα, όλο και σε πιο σοβαρά θέματα, να νομοθετούν πρόχειρα, επιφανειακά, ρουσφετολογικά, και κάποιες φορές προς εξυπηρέτηση αδιαφανών συμφερόντων, ψηφίζοντας νόμους που δύσκολα στέκονται όταν και όποτε κριθούν δικαστικά, σε σύγκριση με το Σύνταγμα και το συμφέρον των πολιτών".

Ενώ μίλησε για ισότητα στις ευκαιρίες και όχι στο εισόδημα: "Χρειάζεται όχι μόνο να νοιαζόμαστε αλλά και να νοιώθουμε το όνειρο της κοινωνίας για κάτι καλύτερο. Να αντιλαμβανόμαστε την ισότητα όχι με εισοδηματικά κριτήρια αλλά ως ελευθερία πρόσβασης στις ίσες ευκαιρίες για όλους. Το πρώτο είναι περιοριστικό. Το δεύτερο είναι άνοιγμα στη δημοκρατία και βαθιά απελευθερωτικό". Ακόμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε για μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος, τονίζοντας: "Είναι το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για να μπορέσουμε να φέρουμε την ανάπτυξη στη χώρα και να χτίσουμε μια οικονομία που να δουλεύει για τον άνθρωπο και την ευημερία των πολλών. 'Αλλωστε οι ισχυροί θεσμοί Περιφερειακής Διακυβέρνησης είναι γνώρισμα όλων των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη. Και σε κάθε περίπτωση ισχυρή Περιφέρεια σημαίνει πρώτα απ όλα ισχυρή τοπική κοινωνία".

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην «κρατική δουλοκτησία», όπως είπε επισημαίνοντας: "Χρειαζόμαστε μια πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος και ριζική, τολμηρή αποκέντρωση εδώ και χθες. Το κράτος πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του".

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί διεξοδικά και στο έργο που έχει επιτευχθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μεταξύ άλλων σημείωσε: "Σκεπτόμαστε καινοτόμα, είμαστε προετοιμασμένοι να ηγηθούμε και να αποφασίσουμε και παίρνουμε λελογισμένα ρίσκα. Δρομολογούμε εμβληματικά έργα: τη μερική μεταφορά νερού στη Θεσσαλία από τον Αχελώο, το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στο Βόλο και την Όαση Απασχόλησης Νέων στη Γεωργική Σχολή, το Πλανητάριο στη Λάρισα, το Ποδηλατοδρόμιο στο Βόλο, την ηλεκτροκίνηση του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου. Ολοκληρώσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε 4.900 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5,1 δις ευρώ. Είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε 27 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η πρόοδος του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία είναι αδιαμφισβήτητη, με την εξειδίκευση, στο τέλος του 2019, να φτάνει σε ποσοστό 137% (579 εκατ. ευρώ), την έκδοση προσκλήσεων στο 165% (698 εκατ. ευρώ), τις εντάξεις να ξεπερνούν το 109% (460 εκατ. ευρώ) και τις συμβασιοποιήσεις στο 42,5% (180 εκατ. ευρώ)". Για να καταλήξει τονίζοντας: "Τα πάντα, στην πολιτική κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για να έχει, συνεπώς, το Φόρουμ αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, χρειάζεται να υπάρξει συνέχεια. Τα λόγια να γίνουν πράξεις, οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, τα προβλήματα να λυθούν, τα έργα να προχωρήσουν. Ώστε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα, να μην μείνει ιδέα υποσχόμενη".

Keywords
Τυχαία Θέματα