Doodle - Joseph Plateau: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google σήμερα

Google Doodle ο Joseph Plateau σήμερα, υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξ' ου και το κινούμενο doodle της Google.

Google Doodle: Ο Joseph Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την

ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξ' ου και το κινούμενο doodle της Google - Η περιπέτεια της υγείας του και το πλούσιο βιογραφικό του
Σήμερα η Google τιμά με doodle τον φυσικό Joseph Plateau, με αφορμή τα 218 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Plateau υπήρξε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εξ' ου και το κινούμενο Google Doodle.

Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποίησε αντίθετα περιστρεφόμενους δίσκους που περιείχαν επαναλαμβανόμενες εικόνες, οι οποίες, από τη μία, ήταν σε μικρές αυξήσεις της κίνησης και, από την άλλη, είχαν τακτικά κενά ανάμεσά τους.

Ονόμασε αυτή τη συσκευή «φαινακιστοσκόπιο» (phenakistiscope) το 1832.

Και ήταν η αρχή του κινηματογράφου! Ο Plateu γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και ο πατέρας του ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος λουλουδιών. Στην ηλικία των έξι ετών ήταν ήδη σε θέση να διαβάσει, καθιστώντας τον ένα θαυμαστό παιδί για εκείνη την εποχή.

Ενώ ήταν στο δημοτικό σχολείο, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από ένα μάθημα της φυσικής και μαγεμένος από τα πειράματα που παρατήρησε, ορκίστηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της επιστήμης αυτής κάποια μέρα.

Joseph Plateau: Η περιπέτεια υγείας του φυσικού που τιμάται με doodle από τη Google

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έχασε τον πατέρα και τη μητέρα του.

Πριν τη σημαντική εφεύρεσή του, είχε μία περιπέτεια υγείας, καθώς έχασε την όρασή του.

Αρχικά, το απέδωσε σε ένα πείραμα που είχε πραγματοποιήσει, κατά τη διάρκεια του οποίου κοιτούσε επίμονα τον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, φαίνεται πως η αιτία δεν ήταν αυτή -χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί 100%- και ύστερα άρχισαν να υποθέτουν ότι έπασχε από χρόνια ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ραγοειδή).

Παρά την περιπέτεια αυτή όμως, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να έχει παραγωγική σταδιοδρομία στην επιστήμη ακόμα και μετά την τύφλωση.

Το 1840 παντρεύτηκε την Augustine–Thérèse–Aimée–Fanny Clavareau και απέκτησαν έναν γιο ένα χρόνο αργότερα.

Γοητευμένος και έχοντας εμμονή με τις φωτεινές εντυπώσεις στον αμφιβληστροειδή, ο Plateau πραγματοποίησε ένα πείραμα, κατά το οποίο έβλεπε άμεσα στον ήλιο για 25 δευτερόλεπτα.

Ο Plateau έγινε ξένιο μέλος της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1872, ενώ πέθανε στη Γάνδη το 1883.

Το βιογραφικό του Joseph Plateau

Ο Plateau γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, σαν σήμερα το 1801, και ήταν γιος ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη που εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική λουλουδιών.

Μετά τη μελέτη του νόμου ο Plateau έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα για τη μελέτη του στην όραση και ιδιαίτερα την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Η διδακτορική διατριβή του Plateau περιγράφει λεπτομερώς πώς σχηματίζονται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.

Δείτε το σημερινό Doodle της Google

Keywords
Τυχαία Θέματα