Independent: Πέντε ελληνικά νησιά προ των πυλών της «πράσινης λίστας» στη Βρετανία

Κάποια νησιά της Ελλάδας, η Μάλτα και οι Κανάριες Νήσοι αναμένεται να περιληφθούν στην επικαιροποιημένη «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα της Πέμπτης 3/6 και αναμένεται να ισχύσουν από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, περιλαμβάνονται μόνο 12 προορισμοί στον «πράσινο» κατάλογο της Βρετανίας, ο οποίος κατηγοροποιεί τις χώρες βάσει της εξέλιξης

της πανδημίας.

Η λίστα έγινε γνωστή στις 7 Μαϊου, δέκα μέρες πριν η Βρετανία επιτρέψει ξανά τα ταξίδια, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ, την Ισλανδία και το Ισραήλ.

Όσον αφορά τα μέτρα που ισχύουν, όσοι επιστρέφουν από χώρες της «πράσινης λίστας» δεν υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, αλλά καλούνται να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού, στο οποίο υποβλήθηκαν πριν την αναχώρησή τους για τη Βρετανία, κι ένα τεστ PCR εντός 48ώρου από την άφιξή τους.

Επιπλέον, αλλαγές αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα και στις χώρες που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» και την «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Independent, στην επικαιροποιημένη πράσινη λίστα της Βρετανίας αναμένεται «πιθανώς» να ενταχθούν η Κεφαλλονιά, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται κάτι ανάλογο να συμβεί και για την Κέρκυρα, τη Λέσβο και τη Ρόδο, ενώ θεωρείται απίθανο να ισχύσει το ίδιο και για την Κρήτη.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η Telegraph, η Πορτογαλία, η οποία βρίσκεται μέχρι τώρα στην «πράσινη» λίστα, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί στην «πορτοκαλί» λίστα καθώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του «δεν θα διστάσει» να βγάλει χώρες από την πράσινη λίστα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα επηρεαστούν και από τις εισηγήσεις επιστημόνων του Joint Biosecurity Centre, οι οποίοι συνεδριάζουν με κυβερνητικά στελέχη.

Keywords
Τυχαία Θέματα