H Άγκυρα ζητά παράταση στα χρέη της για το φυσικό αέριο: H ενόχληση της Μόσχας και το δυνατό χαρτί του Ερντογάν

Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Gazprom να επιτρέψει στην Άγκυρα να καθυστερήσει ένα μέρος των πληρωμών της που οφείλονται για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Τουρκία φαίνεται πως δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ταμειακές υποχρεώσεις της προς τη Ρωσία - στην προσπάθειά της να μετριάσει την οικονομική ζημία από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας Boru Hatlari ile Petrol

Tasima AS (Botas) προσπαθεί να αναβάλει μέρος των πληρωμών προς την Gazprom για το 2024, σύμφωνα με δηλώσεις ανθρώπου που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του στο Bloomberg.

Οι συνομιλίες έρχονται στον απόηχο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που επιτρέπει στην Botas να πληρώνει το 25% των υποχρεώσεών της σε ρούβλια αντί για δολάρια, όπως σημειώνεται, ωστόσο, στο δημοσίευμα δεν είναι ακόμη σαφές αν θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Σημειώνεται πως Botas και Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Τουρκία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στην εταιρεία, η οποία, άλλωστε, δεν θα συζητήσει την αναβολή μέχρι να λάβει προσφορά.

Η «δεινή» θέση του Ερντογάν και το... «δυνατό χαρτί» του

Η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγόμενη ενέργεια έχει προσθέσει πίεση στο νόμισμα και τον προϋπολογισμό της. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 28% έναντι του δολαρίου το 2022 και το εμπορικό της έλλειμμα υπερδιπλασιάστηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους σε 11,2 δισ. δολάρια.

Οι σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ουκρανία, την ίδια ώρα, έχουν εξοργίσει τη Μόσχα - παρότι η Άγκυρα παραμένει βασικός εταίρος για τη Ρωσία, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις κλείνουν άλλες οδούς για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επενδύσεις.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε συζητήσει τις τιμές του φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ήλπιζε να λάβει έκπτωση.

«Προνομοιακές» σχέσεις Ρωσίας - Ουγγαρίας φέρνουν εκπτώσεις και αναβολές

Η Ουγγαρία, ένα από τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Gazprom θα της επιτρέψει να καθυστερήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που οφείλονται τους επόμενους έξι μήνες. Η εκτίναξη των πληρωμών για την ενέργεια είχε επιδεινώσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της Ουγγαρίας, καθώς το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκε σε περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος από 4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Η συμφωνία έδωσε στο νόμισμα της Ουγγαρίας μια «προστατευτική ομπρέλα», δήλωσε στο Bloomberg ο Marton Nagy, υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αναβάλλει τις πληρωμές για τρία χρόνια, είπε.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #GAZPROM #ΠΛΗΡΩΜΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Άγκυρα, Μόσχας, Ερντογάν,agkyra, moschas, erntogan