FaceApp: Πιθανή απειλή η εφαρμογή για smartphone προειδοποίηση του FBI

Η δημοφιλία της διάσημης εφαρμογής FaceApp αυξήθηκε κατακόρυφα χάρη σε ένα φίλτρο το οποίο προσθέτει ή αφαιρεί χρόνια στις φωτογραφίες των χρηστών που το χρησιμοποιούν.

Το FBI συνιστά στους χρήστες του FaceApp και άλλων εφαρμογών κινητών τηλεφώνων ρωσικής προέλευσης, να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση του, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν αποκλείεται να αποτελούν αντικατασκοπευτικά «όπλα».

Και στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το FBI

μετά από την πραγματοποίηση έρευνας, την οποία ζήτησε ο αμερικανός γερουσιαστής Τσακ Σάμερ, καθώς τέτοιου είδους εφαρμογές ρωσικής προέλευσης συνιστούν πιθανή απειλή.Οι ανησυχίες εξαιτίας της ρωσικής προέλευσής της οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος να εκδώσει προειδοποίηση προς τους προεδρικούς υποψηφίους του για το 2020, ώστε να αποφεύγουν τη χρήση του, αναφέρει το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το FaceApp παρέχει δεδομένων χρηστών στη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο το FBI, στην επιστολή του προς τον γερουσιαστή αναφέρει ότι η δυνατότητα της Μόσχας να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στις επικοινωνίες μέσα από παρόχους ιντερνετικών υπηρεσιών καθιστούν κάθε εφαρμογή ρωσικής καταγωγής εν δυνάμει επικίνδυνη.

Το FaceApp, το οποίο λανσαρίστηκε το 2017, αναπτύχθηκε από την Wireless Lab, μια εταιρεία με έδρα την Αγία Πετρούπολη.Ο επικεφαλής της, Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, είναι πρώην στέλεχος του Yandex, το οποίο θεωρείται ως «Το Google της Ρωσίας».

Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία αρνείται ότι πουλάει ή διακινεί δεδομένα των χρηστών της, προσθέτοντας ότι αυτά δεν μεταφέρονται ποτέ στη Ρωσία και πως οι περισσότερες φωτογραφίες διαγράφονται από τους servers μέσα σε 48 ώρες από την υποβολή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα