B. Αποστόλου: Σοβαρό το ενδεχόμενο επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ

Με Έλληνες ευρωβουλευτές συναντήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωσή τους για τις συζητήσεις που γίνονται για τη μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική, και μεταξύ άλλων τη μη μείωση του προϋπολογισμού της, καθώς και την ανάγκη αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε μια πιο δίκαιη και με καλύτερη στόχευση, κατανομή των ενισχύσεων ανάμεσα στους αγρότες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,

Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο ανεξάρτητος ευρβουλευτής, Νότης Μαριάς καθώς και συνεργάτης - εκπρόσωπος του Νίκου Ανδρουλάκη από την Ελιά.

«Αυτήν την ώρα δίνουμε μια μάχη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασφαλίσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της επόμενης περιόδου, να διασφαλίσουμε ότι οι ενισχύσεις, ιδιαίτερα οι άμεσες δεν θα μειωθούν ούτε ένα ευρώ» δήλωσε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε «θα σας έλεγα ότι έχουμε τη συμπαράσταση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή που πρόσφατα συζητήσαμε και ταυτόχρονα τη συμπαράσταση σήμερα των Ελλήνων ευρωβουλευτών είμαστε ισχυρότεροι προς αυτήν την προσπάθεια».

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός τόνισε πως «έγινε μια διεξοδική συζήτηση επάνω στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των αντιπροτάσεων από την πλευρά μας, στα θέματα της νέας, μετά το 2020, Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Σημείωσε ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, «η άποψή ήταν σχεδόν ταυτόσημη» να διασφαλιστούν οι πόροι της νέας ΚΑΠ.

Χαρακτήρισε «αρκετά σοβαρό» το ενδεχόμενο επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, για το οποίο όπως υπογράμμισε «έχουμε διαφωνήσει κάθετα στα συμβούλια, διότι η επανεθνικοποίηση σημαίνει ότι αυτή την ώρα δεν μπορούμε ως χώρα να ανταγωνιστούμε σε τακτικές, τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στο ενωτικό κλίμα της συνάντησης στάθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως «παρά τις διαφορές μας οι ευρωβουλευτές νομίζω ότι ενωνόμαστε σε κάποιους κοινούς στόχους».

Είπε πως πρώτος στόχος είναι «να μη θιγεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το κομμάτι τους που έρχεται να στηρίξει τους Έλληνες αγρότες» και δεύτερος η αξιοποίηση αυτών των πόρων «όσο το δυνατόν πιο παραγωγικά, για την πατρίδα μας και για τον αγροτικό κόσμο». Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε πως «το επόμενο χρονικό διάστημα μέσα στην Ευρώπη θα γίνει μια μεγάλη μάχη να μην κινδυνέψουν οι δυο πολιτικές που στηρίζουν τους ασθενέστερους και την πατρίδα μας. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής. Θα είναι μια μάχη δύσκολη αλλά εάν σε αυτά τα θέματα έχουμε ευρύτερη εθνική συνεννόηση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

«Να υποστηρίξουμε τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα, σε μεγάλο βαθμό αγροτική και οι προσπάθειες να επιβιώσουν οι οικογένειες γίνονται μέσα από την αγροτική εργασία». Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην κοπούνε τα κονδύλια ενισχύσεων» και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι χώρες που έχουν αντίθετη θέση με τη δική μας ότι λόγω της νησιωτικότητας της χώρας, τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων αυξάνονται πολύ.

«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα έρθει από τον πρωτογενή τομέα» και «ο πρώτος τομέας που πρέπει να ανακάμψει είναι αυτός» υπογράμμισε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Συμπλήρωσε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να εξαιρέσουμε ορισμένους τομείς από την πολιτική μας αντιπαράθεση» σημειώνοντας ότι «τα θέματα τα αγροτικά είναι θέματα εθνικά». Υποστήριξε ότι τα αγροτικά θέματα αφορούν ένα «πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα το πιο φτωχό κομμάτι τη αγροτικής κοινωνίας». Επίσης, είπε πως «χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική» και συνέχισε «αυτή την εθνική στρατηγική δεν μπορούμε να τη χτίσουμε εάν δεν έχουμε μια συναίνεση και μια συνεργασία σε αυτά τα θέματα και κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού μας εισοδήματος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόμαστε και μια εθνική στρατηγική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για μάχη που πρέπει να δοθεί προκειμένου «να μην υπάρξει μείωση κονδυλίων για την ΚΑΠ και κυρίως για τους δικούς μας αγρότες» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς. Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, τέθηκαν δύο θέματα από την πλευρά του. Το πρώτο ήταν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η «νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άνοιγμα των αγορών με διεθνής συμβάσεις» υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχή της κοινοτικής προτίμησης που προστατεύει τους αγρότες». Επίσης, έθεσε θέμα δημιουργίας ενός ακατάσχετου λογαριασμού των αγροτών «όπου εκεί θα πηγαίνουν όλες οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις, οι οποίες εκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακατάσχετες, για να μπορούν οι αγρότες με αυτά τα χρήματα και να στηρίξουν την παραγωγή τους και τα νέα προγράμματα», όπως είπε σχετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα