Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Ελλάδα, το πιο δύσκολο θέμα - Οι Έλληνες έχουν κουράγιο"


«Το πιο δύσκολο θέμα που αντιμετώπισα στην πολιτική μου ζωή ήταν η Ελλάδα… όταν οι περισσότεροι πίεζαν για να βγει από την Ευρωζώνη», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες μετά την ομιλία του στο Στρασβούργο για την κατάσταση της Ευρώπης.

Μετά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε έξι ευρωπαϊκά μέσα για να παραχωρήσει συνέντευξη.

Συμμετείχαν οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation,

η αυστριακή De Standard, η βελγική Le Soir, η Tagblat του Λουξεμβούργου και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει μιλήσει πολλές φορές για την Ελλάδα και τις προσπάθειές του που πιστεύει ότι οδήγησαν στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. «Πρόσφερα εγώ ο ίδιος στην Ελλάδα 35 δισεκατομμύρια για να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που θα ευνοούσαν την απασχόληση.

Οι Έλληνες έβαλαν έναν ορισμένο χρόνο για να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους. Η Ελλάδα κάνει προσπάθειες και σωστές κινήσεις, πρέπει να το πούμε, μετά από όσα έγιναν όμως για να εξασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ.

Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που έρχονται στην μνήμη μου για την πολιτική βούληση σε μια εποχή που ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ από εκείνους που ήθελαν με οποιοδήποτε τίμημα να παραμείνει.

Και για την κατάσταση της Ελλάδας έχω πλήρη επίγνωση», είπε. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν από τις δυσκολότερες στιγμές στην καριέρα του, η απάντηση ήταν μονολεκτική: «ναι».

Το 1992, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, που ακόμη τότε ήταν στα σπάργανα. «Ναι αλλά θα πρέπει να σφίξουν οι Έλληνες το ζωνάρι και να κάνουν θυσίες», είχε πει. Σήμερα, με την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, οι Έλληνες δεν καλούνται απλά να σφίξουν το ζωνάρι αλλά να κάνουν κάτι πολύ περισσότερο.

Στο ερώτημα λοιπόν πότε θα τελειώσει η λιτότητα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απάντησε στο πότε, αλλά θυμήθηκε… ιστορίες. «Πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες απέδειξαν ότι έχουν απίστευτο κουράγιο. Κυρίως η πλευρά η πιο φτωχή της ελληνικής κοινωνίας. Όταν ήμουν πρόεδρος στο Eurogroup, λιγότερο τώρα, τηλεφώνησα με διάφορες ευκαιρίες σε φίλους στην Ελλάδα. Μίλησα με την κυβέρνηση αλλά κυρίως θέλησα να μάθω την ατμόσφαιρα και το κλίμα στους δρόμους.

Στα φαρμακεία, στα μαγαζιά, στις κλινικές και οι ελληνικές αρχές στο σύνολο τους απαντούσαν ότι αφήνουμε τις μεταρρυθμίσεις για αργότερα. Θα ήταν λιγότερο οδυνηρές αν προχωρούσαν την στιγμή που έπρεπε. Χρειαζόταν μεγαλύτερο κουράγιο για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην ζώνη ευρώ από εκείνο που χρειαζόταν η ίδια η Ελλάδα«, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα