"Υγιεινές" τροφές που... βλάπτουν την υγεία


Όταν προσπαθείτε να τρέφεστε υγιεινά, είναι πολύ πιθανό κάποιες τροφές να σας προκαλούν σύγχυση.

Τι πρέπει λοιπόν να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε ανάμεσα στα χιλιάδες τυποποιημένα προϊόντα, όταν διασχίζετε τους διαδρόμους στο σούπερ μάρκετ;

Ο πιο απλός και βασικός κανόνας είναι να προτιμάτε όσο το δυνατόν πιο απλά τρόφιμα, δηλαδή τα λιγότερο επεξεργασμένα, τα οποία είναι πιθανότερο να είναι πιο υγιεινά.

Κάποιες τροφές που μπορεί να φαίνονται ασφαλείς, ωστόσο, σας ξεγελούν.

Αθλητικά ποτά: Λόγω των κενών θερμίδων τους (πολλή ζάχαρη και μηδενική θρεπτική

αξία) πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά από τα παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για τα νερά που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνες και μέταλλα, καθώς τα περισσότερα έχουν τεχνητά γλυκαντικά και αρώματα.

Ανάμικτοι ξηροί καρποί: Αποτελούν εύκολο σνακ, αλλά τα περισσότερα συσκευασμένα μείγματα ξηρών καρπών, περιέχουν πολύ αλάτι, σοκολάτα και άλλα είδη –όχι τόσο υγιεινής- επικάλυψης. Προτιμήστε τους σκέτους ξηρούς καρπούς και μην τρώτε πάνω από μία χούφτα την ημέρα.

Μπάρες: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες μπάρες για ενέργεια έχουν 230 θερμίδες, 10γρ. ζάχαρης και 160mg αλάτι. Επιλέξτε αυτές με τη λιγότερη ζάχαρη, που φτιάχνονται από ξηρούς καρπούς, σπόρους και φρούτα ή καλύτερα φτιάξτε τις δικές σας.

Δημητριακά: Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν πολλή ζάχαρη. Πολλά από αυτά περιέχουν σταφίδες, οι οποίες παρότι είναι φυσικά γλυκιές, είναι επικαλυμμένες με επιπλέον ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για κάποιους τύπους βρόμης, η οποία αποτελεί υγιεινή επιλογή λόγω των φυτικών ινών που περιέχει, όχι όμως όταν είναι αρωματισμένη και έχει επιπλέον ζάχαρη και αλάτι.

Προϊόντα με λίγα ή καθόλου λιπαρά: Τα προϊόντα με λίγα ή μηδέν λιπαρά κρύβουν παγίδες, καθώς τα λιπαρά που υπάρχουν φυσικά σε αυτά, αντικαθίστανται από ζάχαρη, αλάτι ή άλλα συντηρητικά που έχουν θερμίδες. Πριν τα καταναλώσετε, ελέγξτε τις ετικέτες για τις θερμίδες και τη θρεπτική αξία τους.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη: Αν δεν έχετε ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη, μην καταναλώνετε τέτοια προϊόντα. Πολλά από αυτά έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Β και τα μέταλλα. Επιπλέον, είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα προϊόντα με γλουτένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα