Τουρκία: Η αντιπολίτευση δεν κάνει πίσω - Ζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος


Ανένδοτη εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία ζητά την ακύρωση του αποτελέσματος του ιστορικού δημοψηφίσματος για συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Associated Press και το Reuters, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μπουλέντ

Τεζκάν τόνισε ότι η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από σειρά παρατυπιών που ευνόησαν το «Ναι».

Ο Μπουλέντ Τετζκάν, μίλησε ακόμα και για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι δηλώσεις του έγιναν παρά τη σαφή προειδοποίηση του προέδρου Ερντογάν προς τους αντιπάλους του να μην προσπαθήσουν να καταγγείλουν νοθεία.

Ο κ. Τεζκάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, υποστήριξε ότι για τουλάχιστον την πρώτη μιάμιση ώρα η καταμέτρηση των ψήφων γινόταν κρυφά, χωρίς να επιτρέπεται σε παρατηρητές να εποπτεύσουν τη διαδικασία.

Επιτέθηκε εκ νέου στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να προσμετρήσει και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, καταγγέλλοντας δε ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη σε μία φάση που υπήρχε η αίσθηση ότι το «Όχι» προηγούνταν.

Μάλιστα, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προτίθεται να προσφύγει έως και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ώστε να προσβάλλουν το αποτέλεσμα.

Ο Μπουλέντ Τετζκάν ανέφερε ότι είναι η μόνη λύση για εκτόνωση της έντασης.

Νωρίτερα πάντως, ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν απέρριψε τις καταγγελίες σχετικά με τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια, υποστηρίζοντας ότι είναι έγκυρα κι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξαν παρατυπίες στη διαχείρισή τους.

Σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται δεκτά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια και ότι δεν γνωρίζει καν τον αριθμό των επίμαχων ψήφων.

Κιλιτσντάρογλου: Επισκιάστηκε η απόφαση του έθνους

Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επεσκίασαν την απόφαση του έθνους».

«Δεν μπορεί κάποιος να αλλάζει τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού· βάσει του νόμου, ψηφοδέλτια που δεν έχουν σφραγίδες δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα. Σεβόμαστε τη λαϊκή ψήφο, αλλά η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής την επισκιάζει. Κάθε κρατικός φορέας οφείλει να συμμορφώνεται προς τον νόμο. Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβητούμενο», είπε στους δημοσιογράφους.

Ακόμη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως σύμφωνα με την καταμέτρηση του κόμματός του, το ποσοστό των ψήφων υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεπέρασε το 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα