"Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα": Αφιέρωμα στη Δόμνα Σαμίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Το αφιερωματικό διήμερο «Οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου - 1η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής», με τίτλο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα...», πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Πρόκειται για ένα όνειρο της σπουδαίας ερμηνεύτριας και ερευνήτριας της παραδοσιακής μουσικής, Δόμνας Σαμίου

(1928 - 2012), το οποίο γίνεται πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της: «Ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει για εσάς, τα παιδιά... εμείς, δίνουμε σε σας, τους νέους, τη σκυτάλη, για να προχωρήσετε».

Η εκδήλωση, που πήρε τον τίτλο της από το αγαπημένο της τραγούδι, «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα...», είναι συμπαραγωγή του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με τον καλλιτεχνικό σύλλογο δημοτικής μουσικής «Δόμνα Σαμίου» και συγκεντρώνει ομάδες νέων μουσικών, που μεταφέρουν την παραδοσιακή μουσική και τις αξίες της στο σήμερα. Όπως έλεγε η Δόμνα Σαμίου, που όχι μόνο ερμήνευσε, αλλά και δίδαξε αυτήν τη μουσική: «Η νέα γενιά βρίσκει αυτό που κρύβει ένα τραγούδι παραδοσιακό: ένα ήθος, μία λεβεντιά, μία αξιοπρέπεια». Μάλιστα, έως το τέλος της ζωής της, έφερε με υπερηφάνεια τον τίτλο της «δασκάλας», που της απένειμαν οι μουσικοί της συνεργάτες και οι μαθητές της.

Ένας από τους μαθητές της, αλλά και στενός συνεργάτης της, υπήρξε και ο διεθνώς διακεκριμένος μουσικός Σωκράτης Σινόπουλος, ο οποίος είχε την ιδέα να ξεκινήσει μια χαρτογράφηση των νέων τάσεων στην παραδοσιακή μουσική. Έτσι, σε αυτή την πρώτη συνάντηση, παρουσιάζονται στο κοινό 18 μουσικά σχήματα νέων, που ζουν εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας. Με τσαμπούνες της Ικαρίας, λύρες της Δράμας, λαούτα της Κύπρου, αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής, όπως σαξόφωνο και κοντραμπάσο, τα νεανικά σχήματα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον και πολυδιάστατο μουσικό μωσαϊκό.

Συντελεστές

Τα συγκροτήματα που εμφανίζονται είναι τα εξής:

21/10: Aes Cyprium Ensemble, Αμυγδαλοτσακίσματα, Αντάμαν, Καρσί, Müzikal Ifade, Ξέφραγο Αμπέλι, Reggetiko Project, Reverse Mode και η Παιδική - Νεανική Χορωδία Ωδείου Άμφισσας.

22/10: Αλέντι, Αποθέρι, Καριώτικο Γύρισμα, Μακάμ Art, Μουσικό Σεργιάνι, Σαντούτο, Χοροσταλίτες, Ώση και το Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Παλλήνης.

Και τις δύο ημέρες, συμμετέχουν η Κατερίνα Παπαδοπούλου με το The Anastatica project και η Χορωδία του καλλιτεχνικού συλλόγου δημοτικής μουσικής «Δόμνα Σαμίου».

Καλλιτεχνική επιμέλεια - φωνητική διδασκαλία: Κατερίνα Παπαδοπούλου, επιμέλεια χορών: Χαρίτων Χαριτωνίδης, καλλιτεχνική διεύθυνση - σκηνοθετική επιμέλεια: Σωκράτης Σινόπουλος.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 16 ευρώ, Β΄ ζώνη: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι): 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ομαδικές κρατήσεις με έκπτωση: 210 7282367, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα